Στη ραστώνη του Αυγούστου αυξήθηκε η τιμή της ντομάτας

Έως και 2,2 ευρώ

Στη ραστώνη του Αυγούστου αυξήθηκε η τιμή της ντομάτας

Τσίμπησε τις τελευταίες μέρες η τιμή της ντομάτας, τόσο για τον παραγωγό όσο και στα σημεία λιανικής και χονδρικής πώλησης. Ο παραγωγός πληρώθηκε από 0,81 ως και 1 ευρώ, ενώ την προηγούμενη βδομάδα (όπως το κατέγραψε το ρεπορτάζ της «ΥΧ» την 1η και 2 Αυγούστου) η αντίστοιχη τιμή ήταν από 0,23 ως και 0,75 ευρώ. Αντίστοιχα, η αύξηση αποτυπώθηκε και στα σημεία λιανικής πώλησης, σε σούπερ μάρκετ και λαϊκή αγορά, όπου η ντομάτα έφτασε να πωλείται ακόμα και 1,65 ευρώ (Βασιλόπουλος) και από 1 ως 2,2 ευρώ στη λαϊκή στου Γκύζη.

Η αυξητική πορεία της ντομάτας καταγράφεται και στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, με τιμή από 1 ως 1,5 ευρώ (από 0,6 ως 1,3 ευρώ την 1η Αυγούστου) αλλά και στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) που κυμαίνεται από 0,8 ως 1,3 ευρώ (από 0,7 ως 1 ευρώ την 1η Αυγούστου).

Το 1 ευρώ που απολαμβάνει ο παραγωγός στην Πρέβεζα, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας, Δημήτρης Καβαδάς, οφείλεται στο ότι η ντομάτα για την περιοχή φθάνει στο τέλος της λόγω της μειωμένης φετινής φύτευσης. «Υπολογίζουμε ότι φέτος η παραγωγή ντομάτας ήταν περίπου 70% μικρότερη από πέρσι. Οι παραγωγοί φοβήθηκαν. Ποιος θα ξοδέψει χρήματα να σπείρει, για παράδειγμα, 10 στρέμματα, με 10.000 φυτά που το καθένα απ’ αυτά στοιχίζει περίπου 1 ευρώ και να ρισκάρει να του τα καταστρέψει το έντομο tuta absoluta; Το έντομο αυτό κατέστρεψε σχεδόν εξ ολοκλήρου την περσινή παραγωγή», μας λέει ο Δ. Καβαδάς. Παράλληλα, επισημαίνει ότι λόγω των περιορισμένων παραγωγών παρατηρούνται αθρόες εισαγωγές από την Ολλανδία και την Πολωνία, ενώ τονίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η παραγωγή, τόσο από την πολιτεία όσο και από την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να καθοδηγήσουν και να στηρίξουν τους παραγωγούς.

  • Ανθή Γεωργίου, Χριστίνα Καραβοκύρη