Στη σέντρα όσοι χρωστούν πάνω από 300.000 ευρώ σε Ταμεία και Εφορία

Στη σέντρα όσοι χρωστούν πάνω από 300.000 ευρώ σε Ταμεία και Εφορία

Τη λύση της… διαδικτυακής διαπόμπευσης όσων χρωστούν πάνω από 300.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία ή την εφορία επιλέγει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση εις βάρος τους ώστε να πληρώσουν ένα μέρος τουλάχιστον των οφειλών τους.

Η διάταξη η οποία θα καθιστά υποχρεωτική την δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των ονομάτων των οφειλετών αναμένεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο στα καπνικά προϊόντα που προγραμματίζεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται και η υποχρεωτική παρουσία δικαστικού λειτουργού κατά τους ελέγχους της εφορίας στα σπίτια των ελεγχόμενων. Σήμερα απαιτείται μόνο η σχετική εντολή του εισαγγελέα.

Μέσω της υποχρεωτικής δημοσιοποίησης των ονομάτων των μεγάλων οφειλετών το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ασκήσει πρόσθετη πίεση για τη τακτοποίηση των χρεών τους.

Ήδη, πάντως, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει αποστείλει ενημερωτικά σημειώματα στους οφειλέτες αυτούς προκειμένου έως το τέλος του μήνα να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την τακτοποίηση των οφειλών τους. Η συγκεκριμένη διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι για τη δημοσιοποίηση του ονόματος ενός οφειλέτη στο διαδίκτυο προϋπόθεση θα είναι είτε οι οφειλές του προς την εφορία να υπερβαίνουν τα 300.000 ευρώ είτε οι οφειλές του προς τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι μεγαλύτερες από το ποσό αυτό.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)