Στη Βοιωτία οι λύκοι αφανίζουν κοπάδια

Απούσα η πολιτεία από την αντιμετώπιση του προβλήματος

Στη Βοιωτία οι λύκοι αφανίζουν κοπάδια

Εκτός ελέγχου έχουν τεθεί οι λύκοι στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας. Κάθε χρόνο εκατοντάδες αιγοπρόβατα πέφτουν θύματα λύκων, τον αριθμό των οποίων αδυνατούν να προσδιορίσουν οι τοπικοί φορείς. Το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανιστεί και σε αστικές περιοχές, γεγονός που τρομοκράτησε αρκετούς κατοίκους. Με την προτροπή των κτηνοτρόφων της περιοχής και μετά από πρόταση της ελάσσονος μειοψηφίας, το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λιβαδέων.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Γιώργος Ζιώγας, γνωρίζοντας την κατάσταση, μίλησε στην «ΥΧ» για το σοβαρό αυτό ζήτημα: «Οι επιθέσεις άγριων ζώων σε αιγοπρόβατα στην περιοχή μας έχουν πάρει μεγάλη διάσταση. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για καθαρόαιμους λύκους ή άλλο είδος. Παλαιότερα, η πρώην Νομαρχία Βοιωτίας πήρε μια απόφαση για τη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης του αριθμού αυτών των ζώων με τη συμμετοχή διάφορων φορέων. Δυστυχώς, όμως, δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση να είναι πολύ δύσκολη και ο αριθμός των ζώων, που πέφτουν θύματά τους, να αυξάνεται δραματικά.

Οι κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να αποδείξουν ότι οι λύκοι ευθύνονται για τη ζημιά, ώστε να πάρουν τη σχετική αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Έτσι παρακολουθούν ανήμποροι να μειώνεται το ζωικό τους κεφάλαιο και κατ’ επέκταση το εισόδημά τους. Η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να καλύψουν το πρόσθετο κόστος της εικοσιτετράωρης φύλαξης των ζώων. Πρέπει να παρθούν άμεσες και αποτελεσματικές αποφάσεις».