Στην αναμονή τα έργα στη λίμνη και το φράγμα Πηνειού

Μεγάλη καθυστέρηση εμφανίζει η αξιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του φράγματος Πηνειού, που αποτελεί έργο πνοής για τις τοπικές κοινωνίες και τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το έργο έχει «κολλήσει» στην ανάδειξη αναδόχου εκπόνησης μελετών για την αξιοποίησή του και παραμένει άγνωστο πότε τελικά θα ολοκληρωθεί.

Πριν από λίγες ημέρες, ο βουλευτής Ηλείας του κυβερνώντος κόμματος, Ανδρέας Νικολακόπουλος, κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με την εξέλιξη της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου εκπόνησης της μελέτης για το φράγμα Πηνειού στη λίμνη Κ. Καραμανλή. 

Στην ερώτησή του, υπενθυμίζει ότι ο προκάτοχος του υπουργού Υποδομών, τον Μάρτιο του 2022, εξέδωσε απόφαση συνολικού προϋπολογισμού ύψους 8.610.434,72 ευρώ, που αφορά το φράγμα Πηνειού στη Λίμνη Καραμανλή. Μάλιστα, είχε εγκριθεί και η δέσμευση ποσού 3,5 εκατ. ευρώ για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης εκπόνησης μελέτης, με τίτλο «Μελέτες συμπληρωματικών έργων φράγματος Πηνειού για ανακαίνιση, προσβασιμότητα, ασφάλιση και ανάδειξή του και μελέτες έργων ταμίευσης, άρδευσης και ύδρευσης τ. Δήμου Ωλένης-Ηλείας».

Στην ερώτησή του, ο κ. Νικολακόπουλος ζητά να μάθει από τον αρμόδιο υπουργό σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου εκπόνησης της μελέτης για το φράγμα του Πηνειού, αλλά και σε ποιες άλλες ενέργειες έχουν προβεί, προκειμένου να γίνει έλεγχος στατικότητας και ασφάλειας του φράγματος Πηνειού.

Βελτίωση τουριστικής υποδομής

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η ολοκλήρωση τουριστικής υποδομής στην τεχνητή λίμνη του φράγματος Πηνειού, μέσω της δημιουργίας ενός εκθεσιακού χώρου, ενός παρατηρητηρίου και τη διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου, με στόχο τη φιλοξενία εκδηλώσεων, εργαστηρίων και δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είχαν ενταχθεί στο έργο BEST «Αντιμετώπιση των κοινών πιέσεων στην αγρο- και υδρο- βιοποικιλότητα, ενίσχυση της αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης».

Να σημειωθεί πως η τεχνητή λίμνη του φράγματος Πηνειού έχει χαρακτηριστεί υγρότοπος με κωδικό GR233242000 από το Ελληνικό Κέντρο Βιότοπων – Υγρότοπων.