Στην Άνδρος μπαίνει το συμπύρηνο ροδάκινο

Δίχως κάποια καινούργια διαφοροποίηση στην τιμή παραγωγού συνεχίζεται η συγκομιδή του συμπύρηνου ροδάκινου. Η τιμή τις τελευταίες δύο εβδομάδες φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί στα 43 λεπτά/κιλό για παράδοση στο εργοστάσιο (40 λεπτά στον παραγωγό), επίπεδα τα οποία έχουν υιοθετήσει όλες οι βιομηχανίες. Αυτές τις μέρες, με τις Α37 και Α39, ολοκληρώνεται το μάζεμα των πρώιμων ποικιλιών και παίρνει σειρά από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η Άνδρος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τόσο των παραγωγών όσο και επιχειρηματιών του κλάδου, το «κενό» που παρατηρείται συνήθως στις παραδόσεις αναμένεται να είναι φέτος μικρότερο, λόγω της αλληλοκάλυψης μεταξύ των ποικιλιών που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες.

Όσο κυλάνε οι μέρες, πάντως, ενισχύονται οι εκτιμήσεις που μιλούν για πτώση 60% στις συνολικές ποσότητες σε σύγκριση με μια κανονική χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι οι βιομηχανίες θα παραλάβουν κάτω από 200.000 τόνους ροδάκινων. Όπως εξηγούν στην «ΥΧ» κύκλοι της βιομηχανίας, το μόνο θετικό είναι ότι, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί άλλες χρονιές τέτοια εποχή, δεν υπάρχουν φέτος βροχοπτώσεις, επομένως δεν καταγράφονται και προσβολές από μύκητες που θα επιδείνωναν ακόμα περισσότερο την ποιότητα της πρώτης ύλης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021