Στην κυβέρνηση το μπαλάκι για την αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από την Κομισιόν

Στην κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι για το ακριβότερο αγροτικό πετρέλαιο ο Μοσκοβισί

Την ελληνική κυβέρνηση «δείχνει» ως υπεύθυνη για την κατάργηση του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο ο Πιερ Μοσκοβισί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της ΚΟ των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων αναφέρει ότι, αν και η κοινοτική νομοθεσία «επιτρέπει ελάχιστα επίπεδα φορολογίας και προαιρετικές φορολογικές απαλλαγές και μειώσεις για τα ενεργειακά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως καύσιμο κινητήρων στη γεωργία», δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα «στα κράτη μέλη να καθορίσουν το εθνικό επίπεδο φορολογίας που υπερβαίνει τα ενωσιακά ελάχιστα επίπεδα και να αποφασίσουν αν θα καταργήσουν αυτή τη φορολογική απαλλαγή».

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζει ο κ. Μοσκοβισί, η κατάργηση του μειωμένου ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες ήταν επιλογή της Αθήνας στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου που υπογράφηκε.

Σημειωτέον ότι πριν από λίγες μέρες ο επίτροπος είχε ρίξει το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση και για την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί τονίζοντας ότι –και σε αυτή την περίπτωση- επρόκειτο για απόφασή της.

Αναλυτικά η απάντηση του Επιτρόπου για τον ΕΦΚ στον οίνο:

«Η οδηγία 2003/96/ΕΚ προβλέπει ελάχιστα επίπεδα φορολογίας και προαιρετικές φορολογικές απαλλαγές και μειώσεις για τα ενεργειακά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως καύσιμο κινητήρων στη γεωργία, αλλά επιτρέπει στα κράτη μέλη να καθορίσουν το εθνικό επίπεδο φορολογίας που υπερβαίνει τα ενωσιακά ελάχιστα επίπεδα και να αποφασίσουν αν θα καταργήσουν αυτή τη φορολογική απαλλαγή.

»Η ευθυγράμμιση των επιπέδων των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για γεωργικούς σκοπούς με τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για τις μεταφορές ήταν δέσμευση που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου συμφωνίας που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015.»