Στην τελική ευθεία για ομάδα παραγωγών στα τεύτλα, πληρώνει την Παρασκευή η ΕΒΖ

Επιστρέφονται οι εισφορές για την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων το 2000
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Στους λογαριασμούς των τευτλοπαραγωγών αναμέενται να πιστωθούν την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 4 εκατ. ευρώ για την καμπάνια του 2016, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τους καλλιεργητές να δηλώνουν ικανοποιημένοι με την εξέλιξη των πληρωμών παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι επιθυμούσαν.

Οι υπόλοιπες οφειλές της ΕΒΖ προς τους παραγωγούς για την περυσινή συγκομιδή ανέρχονται σε 3 εκατ. ευρώ.

-Διαφήμιση-

Μιλώντας στο πρακτορείο, ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης αναφέρει επίσης ότι την ερχόμενη Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου έχει για τις 11 το πρωί συνάντησή τους στο εργοστάσιο του Πλατέος στην Ημαθία με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), οπότε και θα ξεκινήσει και επίσημα η κουβέντα για τη συγκρότηση ομάδας παραγωγών τεύτλων «προκειμένου να μπορούμε πιο οργανωμένα να διαθέτουμε το προϊόν μας, αλλά και να συμμετέχουμε σε κοινοτικά προγράμματα».

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση ο κ. Μπογιαννίδης επισήμανε: «το να σπαρθούν 100.000-120.000 στρέμματα με τεύτλα φέτος, είναι μια εξέλιξη πολύ πιθανή. ‘Αλλωστε, έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, ότι εφόσον αποκατασταθεί η …χαμένη αξιοπιστία με τη διοίκηση της ΕΒΖ, εμείς οι παραγωγοί δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην σπείρουμε. Επιθυμούμε την βιωσιμότητα και κερδοφορία της εταιρείας, αλλά και την ενασχόλησή μας με την τευτλοκαλλιέργεια».

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΒΖ επισημαίνει ότι η προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύστασης της εταιρείας συνεχίζεται με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις, προσπάθεια που θα ενισχυθεί ακόμα στην νέα καλλιεργητική περίοδο που ξεκινά άμεσα, με την μεγαλύτερη συμμετοχή νέων και παλαιών τευτλοπαραγωγών σε όλη την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Όπως υποστηρίζει η διοίκηση της ΕΒΖ και συμφωνούν και οι παραγωγοί που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενισχυτικά στην προσπάθεια αυτή λειτουργεί και η πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν για την αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους παραγωγούς τεύτλων στα 71 ευρώ/στρέμμα.

Μεταξύ άλλων, για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, η ΕΒΖ αναφέρει με ανακοίνωσή της ότι θα παρέχει στους παραγωγούς συνεργάτες της πέρα από τους σπόρους, όλα τα αναγκαία φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καθώς και τα λιπάσματα «για πρώτη φορά στην ιστορία της».

Οπως εξηγεί η διοίκηση της βιομηχανίας, «με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί θα ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο χωρίς να χρειαστούν να εκταμιεύσουν δικά τους χρήματα για τις βασικές λειτουργίες της καλλιέργειας τους».

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki