Στην υπηρεσία της υγείας των αλόγων ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά

✱ Κρέμα για το έλκος των ιπποειδών ετοιμάζει το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
✱ Θα ακολουθήσουν κλινικές μελέτες και σε ασθενείς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται κλινική μελέτη που πραγματοποιείται από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για να αποτιμηθεί η επίδραση μείγματος ελαιολάδου με ριγανέλαιο στην υγεία των αλόγων, και στη συνέχεια να δημιουργηθεί ένα νέο καινοτόμο προϊόν με στοχευμένη χρήση και σαφή εξαγωγικό χαρακτήρα.

«Η μελέτη στοχεύει τα άλογα, γιατί υποφέρουν από γαστρεντερικές διαταραχές και παθογένειες», εξηγεί στην «ΥΧ» ο καθηγητής και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης, Γιώργος Ζακυνθινός. «Το ριγανέλαιο με το ελαιόλαδο τα βοηθά να ξεπερνούν το στρες και να μην επιβαρύνεται ούτε το γαστρεντερικό σύστημα, ούτε η ψυχολογία τους».

Κοιλιακό άλγος

Το ίδρυμα Morris, σε έρευνες από το 1986 για τα ζώα, αναφέρει πως κύρια αιτία θανάτου αλόγων αγώνων είναι ο κολικός (κοιλιακό άλγος). Τα χρηματικά ποσά που δαπανώνται για την ασθένεια είναι αδύνατον να αξιολογηθούν πλήρως, αφού εμπλέκεται και το κόστος θεραπείας και ο χαμένος χρόνος από αγώνες. Υπήρξαν χρονιές, κατά τις οποίες η βιομηχανία ασφαλειών ιπποειδών στις ΗΠΑ μόνον, κατέβαλε περισσότερα από 16 εκατ. δολάρια για αξιώσεις που σχετίζονται άμεσα με τους κολικούς. Οι κολικοί μπορεί να οφείλονται σε ασθένειες του εντερικού σωλήνα, σε λοιμώξεις σε άλλα σημεία του σώματος, όπως στο ουρογεννητικό και στις αναπνευστικές οδούς, καθώς και σε εγκυμοσύνη.

Η βασική αιτία σχετίζεται με τη διατροφή των ζώων. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να διευκολύνουν την πέψη των τροφών και την αφομοίωσή τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, εάν η προσπάθεια που καταβάλλει το Εργαστήριο Τροφοθρεπτικών Προϊόντων και Λειτουργικών τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στεφθεί με επιτυχία, τότε ανοίγεται ένας νέος κύκλος χρήσης του ελαιόλαδου, αλλά και του ριγανελαίου.

«Ουσιαστικά, αυτήν τη στιγμή ετοιμάζουμε μία κρέμα για το έλκος των αλόγων. Στην προσπάθεια αυτή βρήκαμε φυσικό σύμμαχο την ΑΓΡΟΒΙΜ, που θέλει να διευρύνει την κατανάλωση του ελληνικού ελαιολάδου, δημιουργώντας νέους κωδικούς με στοχευμένη χρήση», σημειώνει ο κ. Ζακυνθινός. Και εξηγεί: «Ανάμεσα σε αυτούς τους κωδικούς, η σύνθεση του ελαιολάδου, που περιλαμβάνει τη δημιουργία μειγμάτων ελαιολάδου και αιθέριων ελαίων αρωματικών φυτών, είναι μια προσέγγιση της δημιουργίας προϊόντων προστιθέμενης αξίας που έχουν στοχευμένη δράση. Τα μείγματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως υγειο-προστατευτικά προϊόντα ζώων, μεγάλης οικονομικής σημασίας».

Αυξάνεται η ζήτηση για φαρκακευτικά προϊόντα ιπποειδών

Η ζήτηση βοτανικών συμπληρωμάτων πεπτικού, ζωοτροφών και ενέργειας για άλογα, αλλά και για ζώα συντροφιάς, αυξάνεται, λόγω της προτίμησης μεταξύ των εκτροφέων και των εκπαιδευτών για τα φυσικά προϊόντα, και αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη της αγοράς φαρμάκων και συμπληρωμάτων. Οι τομείς ιπποδρομιών και ιππασίας οδηγούν στη ζήτηση για φαρμακευτικά προϊόντα ιπποειδών, καθώς η υγεία των αλόγων είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της ανάπτυξής τους. Τα υγιή άλογα σε αυτούς τους τομείς παρέχουν την ώθηση στις βιομηχανίες στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών που σχετίζονται με ιπποδρομίες. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι εκπαιδευτές και κτηνοτρόφοι αλόγων υιοθετούν προηγμένα φαρμακευτικά προϊόντα για την πρόληψη των ασθενειών και για τις εκάστοτε θεραπείες, έτσι ώστε τα άλογα να είναι πάντα σε καλή κατάσταση για τον αγώνα.

Συνέργειες

Σε αυτή την προσπάθεια για τη δημιουργία του νέου σκευάσματος, είναι σαφές ότι οι παραγωγοί βιολογικού ελαιολάδου θα βρουν μία υγιή οικονομική διέξοδο, αφού το ελαιόλαδο, όπως επισημαίνει ο κ. Ζακυνθινός. δεν μπορεί να είναι συμβατικό. «Ξεκινήσαμε με στόχο την αγορά των αλόγων, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλες εφαρμογές, καθώς θα υπάρξουν συνέργειες και με τοπικό νοσοκομείο στην Καλαμάτα, όπου θα κάνουμε κλινική μελέτη σε ασθενείς. Η συνεργασία μας θα είναι με παραγωγούς βιολογικού ελαιολάδου και οριγανελαίου. Βέβαια, αυτή είναι μονάχα η αρχή, αφού στην πορεία θα χρησιμοποιηθούν και άλλες πτυχές των αρωματικών και θα χρησιμοποιήσουμε και λάδι λεβάντας, προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες ηρεμίας στα άλογα».

Ενώ τα στοιχεία για την αγορά ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι γνωστά σε όλους και δεν απαιτούν ιδιαίτερη τεκμηρίωση, αξίζει να αναφερθεί πως τα άλογα αγώνων (ιπποδρόμου, υπερπήδησης εμποδίων, αλλά και ντρεσάζ), αποτελούν σημαντική επένδυση σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον Steve Elliot της Alltech, τα ετήσια νούμερα της βιομηχανίας ιπποειδών είναι πολύ μεγάλα, περίπου 300 δισ. δολάρια και 1,6 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης.