Μέτρα για τους αγρότες εξήγγειλε ο Τσίπρας από τη Ζαγορά

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε το Σάββατο 29/6 το πρωί, τη Ζαγορά όπου ξεναγήθηκε στους χώρους του αγροτικού συνεταιρισμού «ΖΑΓΟΡΙΝ» και απηύθυνε ομιλία σε αγρότες.

Ο πρωθυπουργός περιδιαβαίνοντας στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού “Ζαγορίν”, δοκίμασε τα υπέροχα μήλα τοπικής παραγωγής, χαιρέτισε όλους τους εργαζόμενους , ενώ βγαίνοντας έξω από τον Συνεταιρισμό σταμάτησε και ενημερώθηκε για το μνημείο των συνεταιριστών που ξεκίνησαν την προσπάθειά τους πριν από 100 και πλέον χρόνια.

Στο δημαρχείο της Ζαγοράς ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα της περιοχής που εστιάζονται στην δύσκολη πρόσβαση λόγω του ορεινού του εδάφους, στην παραγωγή των προϊόντων που η τιμή τους “παίζει” ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αλλά για τον τουρισμό που δείχνει μία δυναμική πορεία τα τελευταία χρόνια με την δημιουργία σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων.

Από πλευράς δημάρχου έγινε πρόσκληση στον πρωθυπουργό να ξανάρθει στην Ζαγορά για διακοπές και ξεκούραση, μέσα στο ειδυλλιακό και καταπράσινο περιβάλλον, μια ιδέα-πρόσκληση που ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε και υποσχέθηκε να έρθει με την οικογένειά του.

Ο πρωθυπουργός επίσης εντυπωσιάσθηκε από την ομορφιά της Ζαγοράς και του Πηλίου και εξέφρασε την χαρά που είναι ο δεύτερος πρωθυπουργός της χώρας που επισκέπτεται την ιστορική κωμόπολη, μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1912 ή το 1915, αφού οι γνώμες διίστανται.

«Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα, θα προχωρήσουμε στη μείωση του κόστους και των κτηνιατρικών και γεωργικών φαρμάκων. Θα μειώσουμε επίσης το κόστος των λιπασμάτων ενώ θα προχωρήσουμε και στη μείωση και της τιμής του αγροτικού πετρελαίου.

Μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής ιδρύουμε ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χρηματοοικονομική στήριξη των αγροτών, ενώ σχετικά με την ασφάλιση της παραγωγής, αλλάζουμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ στην ουσία και τη φιλοσοφία του, προκειμένου να καταστήσει τον Οργανισμό περισσότερο Αλληλέγγυο, Δημόσιο και Κοινωνικά Δίκαιο.

Καθιερώνουμε προκαταβολή αποζημιώσεων με εγγύηση τις αγροτικές ενισχύσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε.

«Μια νέα εποχή ξημερώνει για τον τόπο μας. Η μεταμνημονιακή εποχή. Τώρα που μπορούμε να κυβερνάμε με τα χέρια όχι δεμένα πίσω από την πλάτη, αλλά να μπορούμε εμείς να αποφασίζουμε. Έχουμε βεβαίως δεσμεύσεις δημοσιονομικές που έχουμε αποδείξει ότι μπορούν να υλοποιούνται και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την πίτα για να την μοιράσουμε δίκαια σε όλους. Να μην επικεντρώνουμε την προσοχή μας μόνο στα δημοσιονομικά, αλλά στο πως θα παράξουμε νέο πλούτο, πως θα αυξηθούν οι εξαγωγές άρα και το εισόδημα του μέσου αγρότη».

Στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με μέλη της κυβέρνησης απόλαυσε τις τοπικές σπεσιαλιτέ και δοκίμασε για πρώτη φορά τα τσιτσίραβλα του Πηλίου, μαζί με σπετζοφάι.

Στην Ζαγορά του Πηλίου ήταν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη,Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης και Ολυμπία Τελιγιορίδου και οι βουλευτές Αλέξης Μεικόπουλος και Μάκης Μπαλλής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ