Στηρίγματα από το μαλακό βρίσκει η τιμή στο σκληρό σιτάρι

Ανάχωμα στις πτωτικές πιέσεις, αλλά και αέρα στα ποιοτικά προβροχικά δίνουν τα μηνύματα από Σικάγο και Γαλλία

Εναν απρόσμενο αλλά καθ’ όλα ευπρόσδεκτο σύμμαχο στο… πρόσωπο του μαλακού σιταριού φαίνεται ότι βρίσκει φέτος η αγορά του σκληρού, με την ανοδική πορεία που ακολουθούν τα συμβόλαια του πρώτου στα διεθνή χρηματιστήρια να δημιουργεί μια συμπαγή βάση στήριξης των τιμών του δεύτερου.

των Γιάννη Τσατσάκη-Αντώνη Ανδρονικάκη

Οι τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν, καθώς και αξιόπιστων οίκων και αναλυτών, όπως η Strategie Grains και η Agritel, χαμηλώνουν ακόμα περισσότερο τον πήχη για την παραγωγή μαλακού της ΕΕ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, λόγω των εξαιρετικά ξηρικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος από τα ευρωπαϊκά παράλια του Ατλαντικού μέχρι τα Ουράλια Όρη. Ενδεικτικά, η Strategie Grains αναθεώρησε αυτή την εβδομάδα πτωτικά τις προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή παραγωγή, την οποία τώρα τοποθετεί κάτω από τους 130 εκατ. τόνους (σ.σ. η προηγούμενη πρόβλεψη στις αρχές Ιουλίου μιλούσε για 132,4 εκατ. τόνους), νούμερο που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα είναι το χαμηλότερο από το 2012. Ως ένα ακόμα μέτρο σύγκρισης, υπενθυμίζουμε ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή μαλακού έφτασε πέρυσι τους 141,8 εκατ. τόνους. Την ίδια ώρα, η εταιρεία συμβούλων SovEcon εκτιμά ότι οι αποδόσεις στη Ρωσία θα είναι οι χαμηλότερες της τελευταίες τριετίας.

Όλες αυτές οι δυσοίωνες –όσον αφορά τον όγκο της παραγωγής– εκτιμήσεις έχουν δώσει σημαντική ώθηση στις χρηματιστηριακές τιμές, με τα προθεσμιακά Σεπτεμβρίου να ενισχύονται την Τετάρτη στο Σικάγο κατά 32,5 σεντς, κλείνοντας στα 5,43 δολάρια/μπούσελ και του Δεκεμβρίου να αγγίζουν την ίδια μέρα τα 5,62 δολάρια/μπούσελ. Στη δε Γαλλία, οι τιμές «έπιασαν», για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2015, τα επίπεδα των 200 ευρώ/τόνο (MATIF No 2).

Σύμφωνα με εμπορικούς κύκλους, το σκηνικό αυτό λειτουργεί σε πρώτη φάση ως ανάχωμα απέναντι σε ενδεχόμενες νέες πιέσεις στην τιμή του σκληρού, οριοθετώντας τα κατώτερα επίπεδα της αγοράς. «Το σκληρό δεν μπορεί να είναι φθηνότερο από το μαλακό. Εφόσον το μαλακό σιτάρι στη χώρα μας καταφέρει να κρατήσει μια τιμή της τάξης των 17-18 λεπτών το κιλό στον παραγωγό, και κρίσιμες εδώ θα αποδειχτούν οι εισαγωγές από Ρουμανία και Βουλγαρία, αυτόματα έχουμε και το μίνιμουμ τιμής για τα χαμηλότερης ποιότητας σκληρά, δηλαδή τα μεταβροχικά, που σήμερα πάνε για ζωοτροφή», λέει στην «ΥΧ» έμπορος με γνώση της διεθνούς και της εγχώριας αγοράς σιτηρών.

Σύμφωνα με τον ίδιο,, το «άνω άκρο» της αγοράς –και με δεδομένα τα προβλήματα που παρουσιάζει φέτος ένα κομμάτι της παραγωγής σκληρού σε Γαλλία και Ιταλία– θα οριοθετηθεί από τον Καναδά. «Μπορώ να δω από το φθινόπωρο και μετά ένα εξαιρετικά ποιοτικό σκληρό (15% πρωτεϊνη, 80% ειδικό βάρος και 80% υαλώδη) στα 24 λεπτά το κιλό παραδοτέο στο μύλο», υπογραμμίζει.

Διελκυστίνδα στην Ιταλία

Πάντως οι τελευταίες προβλέψεις από τον Καναδά μιλούν για αύξηση 23% στη φετινή παραγωγή σκληρού, ενώ υψηλότερη είναι και η εκτίμηση για τα περσινά διαθέσιμα (31% από 27,5% προηγουμένως). Στην Ιταλία, στο μεταξύ, η διαμάχη μεταξύ πωλητών (δηλαδή παραγωγών) και αγοραστών, έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν ανακοινωθεί, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τιμές για τη δεύτερη και την τρίτη ποιοτική κατηγορία, ενώ για την πρώτη κλάση η τιμή ήταν στη Φότζια αυτή την εβδομάδα χαμηλότερη κατά 5 ευρώ/τόνο (220 ευρώ μίνιμουμ και 225 ευρώ μάξιμουμ).

Αναζητά κατεύθυνση η εγχώρια αγορά

Στη χώρα μας, πάντως, η αγορά τις τελευταίες ημέρες κινείται σε χαμηλό τέμπο, με τις φορτώσεις από τα ελληνικά λιμάνια να αφορούν κυρίως περυσινές «δουλειές». Δε λείπουν, φυσικά, και οι περιπτώσεις τοπικών μύλων που, προκειμένου να τοποθετηθούν στην αγορά, πληρώνουν και 19 ή 20 λεπτά το κιλό για εξαιρετικής ποιότητας προβροχικό σιτάρι.

«Αυτήν τη στιγμή γίνονται πράξεις στα 18 λεπτά, και αυτές περιορισμένες σε αριθμό. Αν και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για προβλήματα στην παραγωγή της Ιταλίας και της Γαλλίας, προς το παρόν αυτό δεν μεταφράζεται σε μαζικές αγορές», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Αγρομηχανικής, Θανάσης Κούντριας.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο και έμπορο από το Κιλκίς, Κώστα Μερτζεμέκη, στην πιάτσα ακούγονται αυτές τις μέρες εκτιμήσεις για 20 έως 25 λεπτά μετά τον Σεπτέμβριο για τα προβροχικά, αν και ο ίδιος εμφανίζεται επιφυλακτικός. «Η πλειοψηφία των παραγωγών που επηρεάστηκε η σοδειά τους από τις βροχές πληρώθηκε στα 16-17 λεπτά. Η τιμή στο γαλλικό χρηματιστήριο τσίμπησε τις τελευταίες μέρες και πήγε στα 225 ευρώ τον τόνο. Εγώ έχω πουλήσει μέχρι και 19,5 λεπτά, αλλά πολύ συγκεκριμένες ποσότητες. Γνωρίζω ότι έχουν γίνει πράξεις και στα 20,5 λεπτά, όμως αφορούν μικρούς όγκους», υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι το γεγονός ότι υπάρχουν αποθέματα από πέρυσι δεν βοηθάει ώστε να δημιουργηθεί ένα ανοδικό ρεύμα στην τιμή, ελλείψει ποσοτήτων.