Στήριξη των επιχειρήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Χρηματοδοτήσεις 510 εκατ. ευρώ έχει διαθέσει στις επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το διάστημα που το επιχειρείν μαστιζόταν από το παρατεταμένο lockdown και την τεράστια έλλειψη ρευστότητας.

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, κατά την ομιλία της στη συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην κάλυψη ενός μεγάλου χρηματοδοτικού κενού στην ελληνική οικονομία, διευκολύνοντας ουσιαστικά την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης που είχαν διακοπεί.

Η Τράπεζα από την έναρξη της πανδημίας έχει διαθέσει 34.000 δάνεια, αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί τα 7,8 δισ. ευρώ που συνέβαλαν στη δημιουργία 15.600 θέσεων εργασίας.

Στη Δυτική Ελλάδα, οι χορηγήσεις της Τράπεζας αντιπροσωπεύουν το 3% του συνόλου, δηλαδή ποσό 240 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 92% έχουν λάβει μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέσω αυτής της χρηματοδότησης εκτιμάται ότι συνολικά στηρίχθηκαν 4.100 θέσεις εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Αιτωλοακαρνανία έχει απορροφήσει το 26% των χρηματοδοτήσεων, δηλαδή περί τα 62 εκατ. ευρώ, στην Αχαΐα έχει κατευθυνθεί το 56% των χρηματοδοτήσεων, ενώ το 18% στην Ηλεία. Ο κλάδος που επωφελήθηκε περισσότερο στην περιοχή είναι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, καθώς έλαβε το 48,6% των χορηγήσεων, έναντι 24% της μεταποίησης και 6% της γεωργίας.