Στηρίζει τα φωτοβολταϊκά στους ΤΟΕΒ η τοπική αυτοδιοίκηση

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα της άρδευσης των καλλιεργειών και το υψηλό κόστος παραγωγής, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται στον αγροτικό τομέα, η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού στην Περιφέρεια Στερεάς έστρεψε το ενδιαφέρον της προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημείο αναφοράς αποτέλεσε η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου ενεργειακού συμψηφισμού στον ΤΟΕΒ Μεταξιατών.

Το θερμόμετρο ανέβηκε στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο, μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης για την κάλυψη των καναλιών της Κωπαΐδας με φωτοβολταϊκά, ώστε να μη δεσμεύεται παραγωγική έκταση. Το θέμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στους ΤΟΕΒ της χώρας αναδείχθηκε και από άλλους περιφερειάρχες στο πρόσφατο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Οι ίδιοι εκτίμησαν ότι υπάρχει πρόθεση από την πλευρά τους να στηρίξουν αυτές τις πολιτικές προς όφελος των αγροτών, όμως αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, σε ό,τι αφορά τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Οι διαχειριστές των δικτύων επικαλούνται κορεσμό αυτών, με αποτέλεσμα ο όποιος σχεδιασμός να βγαίνει εκτός προγράμματος.

Αναρίθμητες οι δυσκολίες

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε και ο Κώστας Αποστολόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος μίλησε για έλλειψη νομικού πλαισίου, που να δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους για την εύκολη πρόσβαση.

«Στόχος της προσπάθειάς μας, που ξεκίνησε πριν από το 2016, ήταν να φτιάξουμε πέντε φωτοβολταϊκά στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας. Τελικά, καταλήξαμε μόνο σε ένα εξαιτίας των αναρίθμητων δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε όλα αυτά τα χρόνια», τονίζει. Απαριθμώντας τα προβλήματα που υπήρξαν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας, ο κ. Αποστολόπουλος έκανε λόγο και για πολέμιους «σε ένα έργο που είχε ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του κόστους παραγωγής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Αναφέρθηκε, όμως, και στους υποστηρικτές της πρότασης, ώστε το επόμενο διάστημα να αποτελέσει ένα από τα βασικά ζητήματα της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. «Αν, με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε, καταφέρουμε να μειώσουμε το κόστος άρδευσης, θα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στον αγροτικό τομέα, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος», κατέληξε.