Στο ΚΕΑΟ περνούν όλα τα ασφαλιστικά χρέη

Στο ΚΕΑΟ περνούν όλα τα ασφαλιστικά χρέη

Στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) μεταφέρονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης, ανεξαρτήτως του ύψους οφειλής.

Μετά τη μεταβίβαση, στο τέλος του έτους, των χρεών προς το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ, με την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, στο Κέντρο περνούν και οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.

Η μεταβίβαση αυτή δυνητικά καθιστά βάζει στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ -το οποίο, υπενθυμίζεται, έχει δικαιοδοσία να προχωρεί σε σειρά μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις λογαριασμών- ακόμα και τα μικρά χρέη, κάτω των 5.000 ευρώ.

Aπό τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, πάντως, επιμένουν ότι προτεραιότητα νέου φορέα και του υπουργείου Εργασίας εξακολουθούν να παραμένουν οι μεγαλοφειλέτες των Ταμείων και όχι τα «μικρά ψάρια», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας λίγο πριν το τέλος του έτους διαβεβαίωνε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κατασχέσεων ή άλλων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ και ότι «η διαβίβαση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΚΕΑΟ κρίθηκε αναγκαία γιατί οι οφειλέτες αδυνατούσαν να προσκομίσουν στα δικαστήρια τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στα ταμεία και δεν μπορούσαν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.»

Τι αναφέρει η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο κ. Πετρόπουλος, «στο Κ.Ε.Α.Ο. διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, οι οποίες κατά την έκδοση της παρούσας δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης. Προηγούμενη απόφαση (αρ. Οικ.13822/1089/2.5.2014 – ΦΕΚ Β’1227) η οποία προέβλεπε τα “Κριτήρια προσδιορισμού των “εισπράξιμων” ληξιπροθέσμων για τη διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) των οφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ”, όπως ισχύει, καταργείται από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης».