Στο παιχνίδι της πατάτας μπαίνει και η Πελοπόννησος

Από τις θερμότερες περιοχές της Πελοποννήσου ξεκίνησε η συλλογή της πατάτας για την τρέχουσα περίοδο. Πριν από λίγες ημέρες, οι πρώτες ποσότητες πήραν τον δρόμο της αγοράς, με τα συναισθήματα των παραγωγών να είναι ανάμεικτα. Οι καλές τιμές από τη μία πλευρά ήρθαν να ισορροπήσουν τις μικρές στρεμματικές αποδόσεις της Μεσσηνίας. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα. Η συλλογή στην Πελοπόννησο θα συνεχιστεί όλο τον Μάιο και έπειτα τη σκυτάλη θα παραλάβει η Στερεά Ελλάδα.

Παρουσία περονόσπορου στα φυτά

Την προσοχή των παραγωγών πατάτας από την παρουσία του περονόσπορου για το επόμενο διάστημα και μέχρι την ολοκλήρωση της συλλογής επισημαίνει ο Κώστας Λαμπρινός, γεωπόνος από τη Μεσσήνη. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, «ο περονόσπορος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις πατάτες φέτος, λόγω της ανόδου των θερμοκρασιών. Με αυτόν τον τρόπο, ευνοείται ο μύκητας, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Γενικά, η παραγωγή της πατάτας ήταν οψιμότερη κατά μία εβδομάδα, συγκρινόμενη με την περσινή περίοδο. Οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οψίμιση της παραγωγής, καθώς και κάποιες ποικιλίες που χρησιμοποιήθηκαν από τους καλλιεργητές, χωρίς να έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Υπήρξε περίπτωση που συγκεκριμένη ποικιλία φύτρωσε μετά από δύο μήνες, με αποτέλεσμα να επιμηκύνει την καλλιεργητική περίοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον παραγωγό».

Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε εμφάνιση μυκητολογικών προσβολών μέχρι σήμερα και η εικόνα που παρουσιάζουν τα φυτά είναι ικανοποιητική.

Θετική η εικόνα στην Κάτω Αχαΐα

Θετικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις και στο θέμα της ποιότητας και της ποσότητας στην Κάτω Αχαΐα. Όπως μας εξηγεί ο Νίκος Κατριμπούζας, γεωπόνος της περιοχής, «η φετινή παραγωγή εξελίσσεται με καλούς οιωνούς. Οι στρεμματικές αποδόσεις ξεπερνούν τους 3 τόνους το στρέμμα και η ποιότητα χαρακτηρίζεται άριστη. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε εμφάνιση μυκητολογικών προσβολών μέχρι σήμερα και η εικόνα που παρουσιάζουν τα φυτά είναι ικανοποιητική. Οι βροχές επηρέασαν ευεργετικά τις καλλιέργειες. Η μειωμένη άρδευση είχε θετικά αποτελέσματα στην τσέπη των παραγωγών, αλλά και των φυτειών. Είναι γνωστό ότι η περιοχή μας αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα με την υψηλή αλατότητα του νερού και οι βροχοπτώσεις μας βοήθησαν πολύ».

Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής, ο κ. Κατριμπούζας δήλωσε ότι «το προϊόν θα ξεπεράσει τα 50 λεπτά, όλα όμως θα εξαρτηθούν από την ποιότητα, την εικόνα της αγοράς και τις εισαγωγές πατάτας από άλλες χώρες».