Στον αέρα το πρόγραμμα για το δάκο, λένε ΝΔ και Ποτάμι

Στον αέρα το πρόγραμμα για το δάκο, λένε ΝΔ και Ποτάμι

Σε τροχιά αναταράξεων, λόγω του δάκου, στην Κρήτη. Παρεμβάσεις για το δάκο ζητούν βουλευτές της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης μετά και την επιστολή του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, Ευριπίδη Κουκιαδάκη, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, που τάραξε τα νερά.

«Δακοκτονία ή τελικά … δακοτροφία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;» Αυτό το ερώτημα θέτει ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου και Εσωτερικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη και ζητεί άμεση παρέμβαση για το δάκο.

Ο κ.Αυγενάκης σημειώνει ότι απειλείται η  παραγωγή ελαιολάδου, που ειδικά για την Κρήτη, «αποτελεί κύριο αγροτικό προϊόν και για πολλούς αγρότες το μοναδικό, που επιφέρει έσοδα για την επιβίωσή τους. Φέτος, η ελαιοπαραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι πολύ καλή, στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης, τουλάχιστον, θα υπάρχει δηλαδή βεντέμα. Κατά συνέπεια, η έγκαιρη δακοκτονία είναι για μια ακόμη φορά επιβεβλημένη, ώστε να προστατευθεί ο καρπός της ελιάς από το έντομο του δάκου».

Υπενθυμίζει πως  ήδη είχε αναφερθεί στον επικείμενο κίνδυνο να χαθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας για το 2017 «από την κυβερνητική απραγία και την καθυστέρηση υλοποίησης των προβλεπόμενων διαδικασιών, καθώς και τις δυσμενείς επιπτώσεις για την ελαιοπαραγωγή. Μάλιστα, είχα τονίσει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα έπρεπε, – ήδη από τότε – να είχε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια φαρμάκων, ώστε να μπορεί εγκαίρως να υλοποιηθεί το φετινό πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου».

Ο δάκος φέρνει γκρίνια

Υποστηρίζει μάλιστα πως τότε υπήρξε η διαβεβαίωση από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πως το Πρόγραμμα Δακοκτονίας του 2017 θα εφαρμοσθεί έγκαιρα. Μάλιστα, τόνιζε ότι, «οι ανάγκες σε δακοκτόνα υλικά για τον πρώτο ψεκασμό, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί στις αρχές του μηνός Ιουνίου, είναι ήδη καλυμμένες».

Ο κ.Αυγενάκης αναφέρεται στην παρέμβαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, Ευριπίδη Κουκιαδάκη ότι ενώ βρισκόμαστε  στα μέσα του μηνός Ιουνίου,  «καθυστερεί η μειοδοσία για την προμήθεια των φαρμάκων», «ο σχετικός διαγωνισμός είναι ακόμα στη φάση κατάθεσης δικαιολογητικών» κι ότι ψάχνει να βρει «από άλλες Περιφερειακές Ενότητες κάποια φάρμακα».  

«Φαίνεται, λοιπόν, ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει να κωλυσιεργεί και να μην έχει ακόμα υλοποιήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την έναρξη της δακοκτονίας. Ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την προμήθεια των σχετικών φαρμάκων δεν έχει ακόμη γίνει και οι Περιφερειακές Ενότητες αδυνατούν να προχωρήσουν σε ψεκασμό», λέει ο γραμματέας της ΝΔ και τονίζει πως το πρόγραμμα δακοκτονίας «βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς ο διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων χρειάζεται σημαντικό χρόνο για να ολοκληρωθεί. Αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα, η παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου θα πληγεί ανεπανόρθωτα».  

Και το Ποτάμι για το δάκο

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος τονίζει πως  είναι «προβληματική και κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο η δακοκτονία» και σημειώνει πως διακυβεύεται η κρητική και όχι μόνο ελαιοπαραγωγή».

Ο κ.Δανέλλης κάνει λόγο για «γραφειοκρατικά κωλύματα και καθυστερήσεις, κυβερνητικές αβελτηρίες και έλλειψη στοιχειώδους οργάνωσης συνθέτουν ένα σκηνικό που απειλεί την φετινή ελαιοπαραγωγή, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι και πέρυσι ήταν μειωμένη, με αποτέλεσμα οι δραστηριοποιούμενοι στον κλάδο αγρότες και επιχειρηματίες να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο».

«Καθυστερήσεις»

Μάλιστα ο κ.Δανέλλης προχωρά ένα βήμα παραπάνω, βγάζοντας έξω από το κάδρο τις υπηρεσίες των Περιφερειών. «Συγκεκριμένα, και κατά την φετινή χρονιά παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία προμήθειας των υλικών δακοκτονίας που διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς αυτό να οφείλεται σε υπαιτιότητα των κατά τόπους υπηρεσιών των Περιφερειών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται ακόμη στη φάση της κατάθεσης δικαιολογητικών κατακύρωσης και δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Αυγούστου, λόγω συγκεκριμένων ανελαστικών διαδικασιών ελέγχου που πρέπει να τηρηθούν. Συνέπεια των παραπάνω είναι τόσο η Περιφέρεια Κρήτης, όσο και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, να μην διαθέτουν αυτήν τη στιγμή τα αναγκαία υλικά για την πραγματοποίηση των ψεκασμών», λέει. 

Επιπροσθέτως,  τονίζει, δεν έχει ψηφιστεί ακόμη αναγκαία νομοθετική ρύθμιση που ίσχυσε κατά τα έτη 2015 και 2016 και έδινε τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να προχωρούν με νόμιμο τρόπο στην υλοποίηση των αναγκαίων ψεκασμών, χρησιμοποιώντας εργολάβους με το καθεστώς του «προσωρινού αναδόχου». Ζητά δε να πληροφορηθεί αν είναι ενήμεροι οι υπουργοί για τις καθυστερήσεις και τι μέτρα προτίθενται να λάβουν, για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για τη δακοκτονία, των προσωρινών αναδόχων.