Με στρατηγικό επενδυτή προχωρά τη µονάδα βιοαερίου η ΕΑΣ Νάξου

Εντός του µήνα προχωρά και η επένδυση 4,9 εκατ. ευρώ για νέο τυροκοµείο

Σάρκα και οστά ετοιμάζεται να πάρει το σχέδιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου για τη δημιουργία μονάδας βιοαερίου, η οποία θα επεξεργάζεται τα απόβλητα κτηνοτροφικών, τυροκομικών κ.ά. μονάδων του νησιού, μειώνοντας έτσι κατά πολύ τα ενεργειακά της κόστη.

Το εγχείρημα βρίσκεται στα πλάνα της Ένωσης εδώ και μια πενταετία περίπου και πλέον μπαίνει στο στάδιο της υλοποίησης σε συνεργασία με ξένο στρατηγικό επενδυτή. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για όμιλο αυστριακών – γερμανικών συμφερόντων με τον οποίο για τον σκοπό αυτόν θα συσταθεί κοινοπραξία.

Η ΕΑΣ Νάξου θα συμμετέχει στο σχήμα με ένα ποσοστό από 15% έως 25%, ενώ το κόστος της επένδυσης που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021 θα ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ. Αυτό το διάστημα ο ξένος όμιλος βρίσκεται εν αναμονή της έκδοσης των σχετικών αδειών από το ΔΕΔΔΗΕ.

Η μονάδα θα έχει ισχύ 1 MW και, όπως λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, πέρα από τη μείωση των δαπανών για ηλεκτρική ενέργεια, θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς και την οικονομία της Νάξου. Ειδικότερα, θα απορροφά και θα αξιοποιεί τα λύματα του τυροκομείου της Ένωσης, αλλά και τα απόβλητα των σταβλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων, καθιστώντας έτσι πολύ πιο εύκολη την αδειοδότησή τους. Επιπλέον, στην ίδια μονάδα θα καταλήγουν τα απόβλητα των έξι ελαιοτριβείων του νησιού, αλλά και των εκμεταλλεύσεων των παραγωγών-μελών του (π.χ. σάπια φρούτα).

Στο μεταξύ, με κανονικούς ρυθμούς προχωρά και ο υπόλοιπος αναπτυξιακός σχεδιασμός της ΕΑΣ Νάξου. Όπως σημειώνει ο κ. Καπούνης, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα τρέξει και η ύψους 4,9 εκατ. ευρώ επένδυση για νέο τυροκομείο που έχει ενταχθεί στο Μέτρο 4.2.1. του ΠΑΑ «Μεταποίηση, εμπορία/ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων και αμέσως μετά σειρά παίρνει η δημιουργία νέας μονάδας στο ορεινό κομμάτι του νησιού, όπου θα παράγεται το φημισμένο (και κατοχυρωμένο πλέον ως ΠΟΠ) αρσενικό Νάξου. Το εν λόγω έργο έχει προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.

Οριακή αύξηση τζίρου

«Είχαμε πει ότι το 2021 θα είναι για μας μια χρονιά επενδύσεων και αυτό ακριβώς πράττουμε», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης. Παρά τις δυσκολίες και τις ανατροπές που έφερε η πανδημία, η ΕΑΣ Νάξου κατάφερε να κλείσει το 2020 με οριακή έστω αύξηση του τζίρου, ο οποίος έφτασε τα 19,905 εκατ. ευρώ έναντι 19,7 εκατ. ευρώ το 2019.

Επίτευγμα, αν μη τι άλλο, σημαντικό αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι πωλήσεις στο νησί, λόγω της μείωσης του τουρισμού, εμφάνισαν μεγάλη πτώση, η οποία συνεχίζεται και στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους. «Προ κορωνοϊού είχαμε επεκτείνει τη διάθεση του εμφιαλωμένου γάλακτος σε νησιά όπως η Σαντορίνη και η Πάρος, όμως με την υγειονομική κρίση η ζήτηση έπεσε στο ναδίρ. Σκεφτείτε ότι από 28 τόνους γάλακτος που εμφιαλώναμε την εβδομάδα πέσαμε στους 10 τόνους», αναφέρει ο κ. Καπούνης.

Με 55 λεπτά πληρώθηκε η χειμερινή πατάτα

Στον αντίποδα του τζίρου, η κερδοφορία της ΕΑΣ Νάξου υπέστη, λόγω των συνθηκών, σημαντικό πλήγμα. «Αναγκαστήκαμε να μειώσουμε τις τιμές, προκειμένου να διώξουμε αποθέματα, ενώ βάλαμε πλάτη, ως οφείλαμε, και στους κτηνοτρόφους μας για την αγορά ζωοτροφών», εξηγεί ο κ. Καπούνης, προσθέτοντας ότι, με τις τελευταίες αυξήσεις στο καλαμπόκι και στη σόγια, οι τιμές των τελευταίων «έχουν ανέβει στον… Θεό».

Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του και για την ανομβρία των τελευταίων εβδομάδων, η οποία, όπως σημειώνει, αν συνεχιστεί θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγή πατάτας της επόμενης σεζόν. Το ευχάριστο, πάντως, είναι ότι η χειμερινή παραγωγή, αν και δεν ξεπέρασε τους 1.000 τόνους (έναντι 2.500 τόνων στο παρελθόν), πουλήθηκε σε υψηλές τιμές, με τους παραγωγούς να πληρώνονται 55 λεπτά/κιλό.