Στυλίδα: Φόβοι για ντόμινο οικονομικών συνεπειών από την ακαρπία της ελιάς

Με μελανά γράμματα καταγράφηκε από τους παρευρισκόμενους ελαιοπαραγωγούς της Στυλίδας, όπως και άλλων όμορων περιοχών, η εικόνα της ελαιοκομίας, σε πρόσφατη ενημερωτική ημερίδα για την ακαρπία της ελιάς.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Αυγούστου στις εγκαταστάσεις του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Στυλίδας, με την παρουσία εκατοντάδων ελαιοπαραγωγών. Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι οργανισμών, συνεταιριστικά στελέχη και πολλοί άλλοι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από κοινό αίτημα του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Στυλίδας και των μελών του, ώστε να αναδείξουν το θέμα της ακαρπίας ως το βασικότερο ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία.

Όπως είναι γνωστό, η φετινή χρονιά παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στον ελαιοκομικό τομέα, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι σημαντικά μειωμένη και με δυσκολία θα φθάσει μια μέση παραγωγική χρονιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Γιώργο Πλιάτσικα, η ποικιλία κονσερβολιά Στυλίδας, η οποία αποτελεί και τη συντριπτική πλειονότητα της καλλιεργούμενης ελιάς στην περιοχή, θα έχει μέση στρεμματική απόδοση κάτω από το 10% μιας κανονικής χρονιάς. «Μία τέτοια προοπτική θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της περιοχής μας και οι διαστάσεις που μπορεί να λάβει θα είναι απρόβλεπτες.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών έχει απογοητευτεί από αυτή την εξέλιξη, με αποτέλεσμα να μείνουν ακαλλιέργητα πολλά κτήματα», δήλωσε στην «ΥΧ» ο κ. Πλιάτσικας. Περιγράφοντας τη δική του κατάσταση ως ελαιοπαραγωγός, αναφέρει ότι την προηγούμενη χρονιά είχε συλλέξει 110 τόνους και για την τρέχουσα με δυσκολία θα ξεπεράσει τους 2 τόνους. Σημαντικές θα είναι και οι επιπτώσεις στον συνεταιρισμό, καθώς η μειωμένη πρώτη ύλη προς επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απολύσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα της ημερίδας, είπε ότι ήταν σημαντικό και για τον λόγο αυτόν η προσέλευση ήταν μεγάλη. «Αναλύσαμε όλα τα ζητήματα της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου και τα προβλήματα που συναντάμε στην ελαιοκαλλιέργεια με το θέμα της ακαρπίας, ώστε να γνωρίζουν οι παραγωγοί τις εξελίξεις αυτές. Αποφασίσαμε τη συγκρότηση μιας επιτροπής που θα επισκεφθεί τα αρμόδια υπουργεία για να μεταφέρει την εικόνα της περιοχής και να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις».

Συγκρότηση επιστημονικής ομάδας

Ο Γιάννης Ζαρμπούτης, γεωπόνος της ΔΑΟΚ Φθιώτιδας με πολυετή εμπειρία στον τομέα της ελαιοκομίας, καταθέτει τις δικές του προτάσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Πρότεινε τη δημιουργία μιας επιστημονικής ομάδας με ειδικούς του χώρου, ώστε να γίνει έρευνα και να συνταχθεί μια μελέτη.

«Η μελέτη αυτή θα αποτελέσει μία πυξίδα της ελαιοκομίας στην περιοχή μας και με βάση αυτή θα μπορούμε να πάρουμε και τις αντίστοιχες αποφάσεις. Η κατάσταση δυσκολεύει και υπάρχει κίνδυνος εγκατάλειψης των καλλιεργειών. Σημαντικό πρόβλημα θα προκύψει στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, αλλά και με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των παράγωγων», υπογραμμίζει κλείνοντας.

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, καλύπτοντας στο σύνολο τα ζητήματα που απασχολούν τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής.