Στυλίδα: Πολλοί οι μνηστήρες για τις παλιές εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού

Με τη συνεχή παρουσία της στα τοπικά και αγροτικά δρώμενα της περιοχής της Στυλίδας η διοίκηση του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού προσπαθεί να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που άφησαν οι πρόγονοί τους.

Σε μία έκταση 18.000 τ.μ. στεγάζονται κτηριακές εγκαταστάσεις πάνω από 10.000 τ.μ. Η υποδομή αυτή βρίσκεται δίπλα από τον οδικό άξονα, τις γραμμές του τρένου όπως επίσης και το λιμάνι της Στυλίδας. Ο χώρος αυτός επιλέχθηκε από τους πρώτους συνεταιριστές της Στυλίδας για να ιδρύσουν το πρώτο εργοστάσιο συσκευασίας ελιάς. Με την πάροδο του χρόνου όμως απαξιώθηκε λόγω της τεχνολογίας, αλλά και της υποδομής που διέθετε.

Βλέποντας τις σύγχρονες απαιτήσεις και τις ανάγκες, οι συνεχιστές άνοιξαν μία νέα σελίδα με την ίδρυση νέου εργοστασίου ελιάς στη βιομηχανική ζώνη. Από τις παλιές εγκαταστάσεις, όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Πλιάτσικας, πρόεδρος του συνεταιρισμού, «αξιοποιήσαμε τα 400 τ.μ., δημιουργώντας γραφεία και αποθηκευτικούς χώρους με τη στελέχωση γεωτεχνικών, ώστε να υποστηρίξουμε σε επιστημονικά και τεχνικά θέματα τα μέλη του συνεταιρισμού. Οι υπόλοιποι χώροι θα πρέπει να αξιοποιηθούν, ώστε ο συνεταιρισμός να έχει έσοδα». 

Προτάσεις

Λόγω της αδυναμίας του συνεταιρισμού να επενδύσει σε αυτές τις υποδομές, έκανε ανοιχτή πρόσκληση σε διάφορες εταιρείες για να αναλάβουν τη διαχείρισή τους χωρίς όμως να απωλέσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπως ισχύει μέχρι και σήμερα. «Οι προτάσεις που δεχόμαστε είναι πολλές λόγω της στρατηγικής σημασίας του χώρου που βρίσκονται οι υποδομές. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα όλες αυτές τις προτάσεις και μέσα από τη διαβούλευση με τα μέλη του συνεταιρισμού για να αποφασίσουμε την καλύτερη από αυτές.

Υπάρχει ενδιαφέρον από μια λιβανέζικη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας χαρτιού. Επίσης, έχουμε δεχθεί μία άλλη πρόταση από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ώστε να αξιοποιήσουν αυτόν τον χώρο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για δημιουργία ρομπότ και drones από ομάδες φοιτητών». 

Καλαμών

Αναφερόμενος στο θέμα της ελιάς, ο κ. Πλιάτσικας κάνει λόγο για μία μέτρια χρονιά χωρίς όμως μεγάλα αποθέματα καρπού στις αποθήκες. «Προς το παρόν, η προστασία του καρπού από τον δάκο εξελίσσεται ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της περσινής παραγωγής έχει πουληθεί και αναμένουμε τη νέα συλλεκτική περίοδο».

Αναφερόμενος στο θέμα της ποικιλίας Καλαμών, ο πρόεδρος κάνει λόγο για μία δύσκολη χρονιά με σημαντικά προβλήματα στην εμπορία της. «Λόγω διάφορων παραγόντων έχουμε χάσει σημαντικό ποσοστό από τις αγορές του εξωτερικού. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και καλύτερος συντονισμός, ώστε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Σε ό,τι αφορά τον συνεταιρισμό μας, οι ποσότητες αυτής της ποικιλίας που δεν έχουν πουληθεί δεν ξεπερνούν τους 50 τόνους».