Γιάννης Κίτσιος: «Η αγάπη των παππούδων μας για ποιοτικό κρασί παραμένει ο οδηγός μας»

-Διαφήμιση-

Στο «πάντρεμα» παραδοσιακών, αλλά και σύγχρονων τεχνικών οινοποίησης με ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της αμπελοκαλλιέργειας οφείλει την επιτυχία του ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου, ο οποίος κλείνει φέτος έναν αιώνα ζωής και γιορτάζει με σειρά εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της οργάνωσης, Γιάννης Κίτσιος, αναφέρεται, μεταξύ άλλων στο επενδυτικό πρόγραμμα βελτίωσης των υποδομών του συνεταιρισμού, αλλά και στο εγχείρημα φύτευσης νέων, για την περιοχή, ποικιλιών που αναμένεται να αναβαθμίσουν την ποιότητα των προϊόντων του και να ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση του στην αγορά.

– Κύριε Κίτσιο, ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ζωής. Ποιες εκδηλώσεις προγραμματίζετε;

– Οι εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του 2019, ίσως και αργότερα. Ενδεικτικά, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο εκδηλώσεις για την παρουσίαση του συλλεκτικού ημερολογίου για το 2018 και του σχεδίου δράσεών μας, ενώ, στο πλαίσιο της επικείμενης γιορτής κρασιού, θα υπάρξει και μια αναλυτική παρουσίαση του συνεταιρισμού. Εξάλλου, τον Σεπτέμβριο σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο του Βόλου θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια ενός επετειακού προϊόντος. Η κορύφωση θα έρθει τον Απρίλιο του 2019, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπουργών και λοιπών επισήμων.

– Ποιο είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει τον συνεταιρισμό σε όλη αυτήν τη μακρά ιστορική διαδρομή και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας;

– Η τέχνη της οινοποίησης και η αγάπη των παππούδων μας για ποιοτικό κρασί ήταν και είναι ακόμη και σήμερα αυτά που μας ωθούν να κάνουμε τα προϊόντα μας ακόμη καλύτερα. Σε αυτό, φυσικά, βοηθά και η περιοχή μαζί με το κλίμα της Ν. Αγχιάλου, που είναι άριστα για την καλλιέργεια υψηλής ποιότητας οινοστάφυλων.

Ο συνεταιρισμός μας έχει καθιερώσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής στους αμπελώνες, που ξεκινά από την ίδια τη συνέπεια των παραγωγών στην τήρηση των κανόνων της συμβατικής καλλιέργειας και καταλήγει στον σεβασμό του οινοποιείου στην ποιότητα και στη γεύση των κρασιών και του τσίπουρου, με τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον πελάτη. Οι ψεκασμοί γίνονται μόνο με επιτρεπόμενες ουσίες και σκευάσματα και κατόπιν οδηγιών του γεωπόνου, οι οδηγίες του οποίου τηρούνται πάντα. Αυτό συνεπάγεται μια ασφαλή και πιστοποιημένης ποιότητας πρώτη ύλη.

Επιπλέον, γίνεται διαρκής λήψη εδαφικών δειγμάτων, φυτικών ιστών και σταφυλιών και ανάλυση υπολειμμάτων και ιχνοστοιχείων από πιστοποιημένα εργαστήρια ανά την Ελλάδα. Η μεταφορά και αποθήκευση των τρυγημένων σταφυλιών γίνεται με σεβασμό στο ίδιο το σταφύλι. Και όλα τα παραπάνω πιστοποιούνται από την Q-CERT.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια βελτίωσης των προϊόντων μας. Προς τούτο, έχουμε προχωρήσει σε φύτευση νέων για την περιοχή ποικιλιών, με πιο γνωστή το Μοσχάτο Σάμου η οινοποίηση του οποίου έχει διευρύνει τον αρωματικό χαρακτήρα των κρασιών μας.

– Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις τιμές των οινοστάφυλων τη φετινή χρονιά; Πότε σκοπεύετε να ανοίξετε εσείς τα χαρτιά σας;

– Είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για τιμές, οι οποίες, όπως αντιλαμβάνεστε, έχουν να κάνουν με την ευρύτερη προσφορά, αλλά και την πορεία της ευρωπαϊκής παραγωγής. Μια αρκετά σαφή εικόνα αναμένεται να έχουμε στο δεύτερο 15ήμερο του Αυγούστου ή μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

– Πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο φετινός τρύγος;

– Από ποσοτική άποψη φαίνεται ότι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, ενώ από ποιοτική αναμένεται να έχουμε εξαίρετα αποτελέσματα.

– Έχετε πραγματοποιήσει ή προγραμματίσει κάποιες επενδύσεις στον εξοπλισμό και στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού;

– Τα προηγούμενα χρόνια, οι επενδύσεις και ο εκσυγχρονισμός αποτελούσαν βασική μας προτεραιότητα. Όμως και στα χρόνια της κρίσης, έχουμε σε εφαρμογή και συνεχίζουμε να υλοποιούμε πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για την αγορά μηχανημάτων, μεταφορικών μέσων, αλλά και για βελτίωση των εγκαταστάσεών μας. Φυσικά, έχουμε ανοιχτά μάτια και αφτιά για κάθε ενδιαφέρουσα νέα δράση ή πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί.

 

-Διαφήμιση-