Superior Taste Award 2024: Εκατοντάδες σεφ και σομελιέ βραβεύουν χιλιάδες προϊόντα τροφίμων και ποτών

Mετά από τυφλή γευσιγνωσία

Η κριτική επιτροπή του International Taste Institute, η οποία αποτελείται από μερικούς από τους πιο καταξιωμένους σεφ και σομελιέ του κόσμου, έχει αποκαλύψει τους παραλήπτες του 2024 Superior Taste Award. 2.673 προϊόντα τροφίμων και ποτών κέρδισαν αυτή την αναγνωρισμένη διάκριση για την ποιοτική γεύση τους, αναμεσά τους 185 από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Για σχεδόν 20 χρόνια, το International Taste Institute διεξάγει αυστηρές τυφλές γευσιγνωσίες καταναλωτικών προϊόντων χάρη σε μια διεθνή κριτική επιτροπή των ειδικών της γαστρονομίας. Οι επωνυμίες που συμμετέχουν στις αξιολογήσεις είναι τόσο διαφορετικές όσο και τα προϊόντα, που οι καταναλωτές συναντούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Πέρα από την αύξηση των συμμετοχών, φέτος το ινστιτούτο παρατήρησε έναν μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών προϊόντων που συμμετείχαν με την ίδια επωνυμία. Αυτή η τάση δείχνει τις αυξημένες επενδύσεις από τους παραγωγούς τροφίμων και ποτών για να παρέχουν ένα σταθερό επίπεδο γεύσης για το σύνολο του προϊόντικού χαρτοφυλακίου τους.

Το 2024 Superior Taste Award

2.673 προϊόντα έλαβαν το Superior Taste Award, μια ευρέως αναγνωρισμένη πιστοποίηση που χορηγείται σε προϊόντα που συναντούν ή ξεπερνούν τις προσδοκίες μιας κριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από επαγγελματίες σεφ και σομελιέ. Το βραβείο βασίζεται στην αξιολόγηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών ενός προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου της πρώτης εντύπωσης, της όψης, της όσφρησης, της υφής και της γεύσης. Μόνο τα προϊόντα που επιτυγχάνουν μέσο όρο βαθμολογίας άνω του 70% αναγνωρίζονται και τιμώνται με το βραβείο, αποδεικνύοντας ότι είναι καλοφτιαγμένα, ισορροπημένα και εξαιρετικά νόστιμα. Μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τα βραβευμένα προϊόντα για το 2024 στην ιστοσελίδα του International Taste Institute: https://www.taste-institute.com/el/awarded-products/superior-taste-awards 

80 Βραβεία Prestige

Το International Taste Institute αναγνωρίζει τους παραγωγούς που επιδεικνύουν εξαιρετική και σταθερή ποιότητα στα προϊόντα τους επί σειρά ετών. Αυτή τη χρονιά:

60 Crystal Taste Awards απονεμήθηκαν σε προϊόντα, τα οποία έχουν βραβευτεί με 3 αστέρια για 3 συνεχόμενα χρόνια.

20 Diamond Taste Awards απονεμήθηκαν σε προϊόντα, τα οποία έχουν βραβευτεί με 3 αστέρια για 7 φορές μέσα σε μια περίοδο 10 ετών.

Βραβεία Prestige για Ελλάδα και Κύπρο

Ένα από τα 60 Crystal Taste Awards, που απονεμήθηκαν για το 2024 διεθνώς, κατέκτησε το Kykkos natural mineral water της Coca-Cola HBC Cyprus Ltd για την Κύπρο, καθώς και τρία από αυτά κατάφεραν να αποσπάσουν τα ελληνικά προϊόντα: Δουμπιά ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό της Δουμπιά Α.Ε., Όλυμπος γιαούρτι στραγγιστό 5% από τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. και Κεφίρ της Koukakis Farm S.A..

Ελλάδα και Κύπρος ξεχώρισαν για την εξαιρετική γεύση των προϊόντων τους

Για το 2024, τα ελληνικά και κυπριακά προϊόντα κατάφεραν να ξεχωρίσουν για την εξαιρετική γεύση τους για μια ακόμα χρονιά, αφού απέσπασαν 185 Superior Taste Awards.

Οι δυνατότερες κατηγορίες από την Ελλάδα και την Κύπρο φαίνεται και για τη φετινή χρονιά να ήταν τα γαλακτοκομικά/τυροκομικά, εμφιαλωμένα νερά, προϊόντα αρτοποιίας, καθώς και προϊόντα ψαριού/ιχθυοκαλλιέργειας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί συμμετέχουν στις αξιολογήσεις μας αναγνωρίζοντας την προστιθέμενη αξία, που μπορεί να προσδώσει μια τέτοια διάκριση στα προϊόντα τους τόσο για την τοπική αγορά, όσο και για την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους παραλήπτες, η συγκεκριμένη πιστοποίηση – και το ίδιο το σήμα -όχι μόνο τους δίνει τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν και να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό, αλλά και να γνωρίσουν ακόμα περισσότερο τα θετικά και αδύναμα σημεία των προϊόντων τους, λαμβάνοντας την εποικοδομητική κριτική των ειδικών της γεύσης.

Η γεύση στο επίκεντρο για τις επωνυμίες τροφίμων & ποτών

Καθώς οι καταναλωτές εκτιμούν τη γεύση ως έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες κατά την αγορά προϊόντων τροφίμων και ποτών (και την επιστροφή τους σε αυτά), το International Taste Institute συνεχίζει να βλέπει συμμετοχές από ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα προϊόντων. Ωστόσο, εκεί όπου προηγουμένως η πλειονότητα των εταιριών συμμετείχε μόνο με λίγα προϊόντα από τη γκάμα τους, σήμερα επιδιώκουν να επιδείξουν τη δέσμευσή τους όσον αφορά τη γεύση για το σύνολο της σειράς των προϊόντων τους.

Laurent van Wassenhove, Διευθύνων Σύμβουλος του International Taste Institute: «Πολλές από τις επωνυμίες, που συμμετέχουν, υποβάλλουν τώρα ολόκληρη τη σειρά των προϊόντων τους για αξιολόγηση. Αν και η τάση προς την υγεία και τη βιωσιμότητα στη βιομηχανία των τροφίμων εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρη, παρατηρούμε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός εταιριών εστιάζει στην ποιοτική γεύση για την επικοινωνιακή στρατηγική του. Είναι λογικό. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει τις τάσεις της αγοράς σε διάφορους κλάδους, γενικά να μετατοπίζονται προς προϊόντα ή εμπειρίες, που σε κάνουν «να νιώθεις καλά». Εκτός από την απολύτως αναγκαία πρόσληψη τροφής, το φαγητό έχει να κάνει με την ευχαρίστηση και την αίσθηση ικανοποίησης. Οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι αν μπορέσουν να δημιουργήσουν μια ευχάριστη διατροφική εμπειρία για τους καταναλωτές, αυτό θα διατηρήσει την πελατεία τους.»

Αν και η γεύση από τη φύση της είναι δύσκολο να επικοινωνηθεί, οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους για να επιδεικνύουν την ποιότητα της γεύσης των προϊόντων τους στους νέους αγοραστές. Οι παραγωγοί, που βραβεύονται με το Superior Taste Award, αποκτούν πρόσβαση στο αναγνωρισμένο σήμα και έτσι είναι σε θέση να επικοινωνήσουν και να προωθήσουν την πιστοποίησή τους από την έγκριτη κριτική επιτροπή του Ινστιτούτου. Τις περισσότερες φορές, το σήμα χρησιμοποιείται πάνω στη συσκευασία του προϊόντος και στο περιεχόμενο μάρκετινγκ, καθώς αυτό προσδίδει αξιοπιστία στις καμπάνιες τους.

Οι ειδικοί της γαστρονομίας στην υπηρεσία των καταναλωτικών προϊόντων

Η κριτική επιτροπή του International Taste Institute αποτελείται από μερικούς από τους καλύτερους σεφ και σομελιέ του κόσμου, σεφ με αστέρια Michelin, MOFs, εκπροσώπους ηγετικών λεσχών γαστρονομίας, αναγνωρισμένους νικητές διαγωνισμών, που όλοι μοιράζονται το πάθος τους για τη γαστρονομία και τα ποιοτικά προϊόντα.

Eric de Spoelberch, CEO του International Taste Institute: «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που δεχόμαστε πολλές υποψηφιότητες από σεφ και σομελιέ από όλο τον κόσμο για να γίνουν μέλη της κριτικής μας επιτροπής. Αυτό μας επιτρέπει να επιλέγουμε τους καλύτερους για να βοηθήσουμε και να ενθαρρύνουμε τους παραγωγούς τροφίμων και ποτών να αναβαθμίσουν τη γευστική ποιότητα των προϊόντων τους, συμβάλλοντας στην αποστολή μας να κάνουμε τον κόσμο ένα πιο νόστιμο μέρος.

Σχετικά με το International Taste Institute

Το International Taste Institute, που ιδρύθηκε το 2005 και εδρεύει στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, αξιολογεί και πιστοποιεί τη γεύση προϊόντων τροφίμων και ποτών από όλο τον κόσμο. Η κριτική επιτροπή του αποτελείται από περισσότερους από 200 κορυφαίους σεφ και σομελιέ, οι οποίοι προέρχονται από 15 ευρωπαϊκές ενώσεις γαστρονομίας και σομελιέ.

Με τα χρόνια, περισσότερα από 20.000 προϊόντα έχουν πιστοποιηθεί από την κριτική επιτροπή του International Taste Institute, στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι σεφ & σομελιέ όπως οι Christian Brancaleoni (Καλύτερος σομελιέ της Ιταλίας, 2022), Gabriel Biscay (M.O.F. & 2 αστέρια Michelin), Ferran Vila-Pujol, (Καλύτερος σομελιέ της Ισπανίας, 2022), Michael Vanderhaeghe (2 αστέρια Michelin), Bernard Vaussion (Επικεφαλής σεφ του προέδρου της Γαλλίας) και η Julie Dupouy (3η στο διαγωνισμό Καλύτερου Σομελιέ του Κόσμου 2016), μεταξύ πολλών άλλων καταξιωμένων σεφ και σομελιέ.

Το International Taste Institute διεξάγει μια αντικειμενική αισθητηριακή αξιολόγηση: η κριτική επιτροπή του ακολουθεί μια αυστηρή μεθοδολογία τυφλής δοκιμής στην οποία τα δείγματα των προϊόντων είναι ανώνυμα για να αποφευχθούν τυχόν προκαταλήψεις κατά την αξιολόγηση. Εκτός από τη βαθμολόγηση της απόδοσης του προϊόντος σύμφωνα με τα 5 τυπικά οργανοληπτικά κριτήρια, η κριτική επιτροπή παρέχει σχόλια, καθώς και προτάσεις για περαιτέρω βελτίωση του προϊόντος, αλλά και προτάσεις για γευστικό ταιριάσμα με άλλα τρόφιμα και ποτά.

Τα ονόματα των βραβευμένων προϊόντων και παραγωγών είναι διαθέσιμα στη σελίδα www.taste-institute.com. Για περισσότερες πληροφορίες ή για συνεντεύξεις, παρακαλώ επικοινωνήστε με την Σοφία Κόλλια στο +32 2 372 34 22 ή στο [email protected].