Σχέδια Βελτίωσης: Αγωνία για τις περιφέρειες που απομένουν και τους κομμένους

Τελικά, στην Agrotica δεν έμελλε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακοίνωσης εντάξεων, με έξι περιφέρειες να χάνουν την προθεσμία και την αγωνία των υποψήφιων δικαιούχων να χτυπάει κόκκινο.

Πάντως, για τις τρεις μεγάλες περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδος δεν αργεί η ανάρτηση των αποτελεσμάτων, τη στιγμή που στα νησιά τα αποτελέσματα αναμένεται να καθυστερήσουν λίγο παραπάνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 940 φάκελοι υποψηφίων κόπηκαν, κυρίως για λόγους ασφαλιστικής ή φορολογικής ενημερότητας. Επίσης, δεν έλειψαν και κάποιες αβλεψίες από ορισμένους μελετητές στον χειρισμό του ΠΣΚΕ. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την ομιλία του υπουργού ΑΑΤ, Μάκη Βορίδη, στη Γενική Συνέλευση των Ελλήνων Κατασκευαστών, ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η πλειοψηφία των επενδυτικών σχεδίων θα υλοποιηθεί. Θετικά ήταν τα μηνύματα και από τα μέλη της ΕΚΑΓΕΜ, που πληροφόρησαν την «ΥΧ» ότι αρκετές συμφωνίες κλείστηκαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Οι εξελίξεις με τις περιφέρειες που εκκρεμούν

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εντός της εβδομάδας, ή το αργότερο μέσα στην επόμενη, αναμένεται να αναρτηθούν οι πίνακες με τους δικαιούχους ενίσχυσης των Μέτρων 4.1.1 και 4.1.3 των επενδυτικών σχεδίων για τις περιφέρειες Πελοποννήσου, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος. Οι πίνακες από τις νησιωτικές περιφέρειες θα αργήσουν τουλάχιστον μία εβδομάδα περισσότερο, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές από το ΥΠΑΑΤ.

Υπενθυμίζεται ότι πίνακες έχουν εκδοθεί από τις περιφέρειες Κρήτης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι επιλαχόντες των ανωτέρω περιφερειών ξεπερνούσαν τους 3.500 και, όπως γίνεται αντιληπτό, πολλοί θα μείνουν δυσαρεστημένοι από τη μη έγκριση της επένδυσής τους.

Έως και 10% των κονδυλίων για τις ενστάσεις

Σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες, οι διαχειριστικές αρχές κράτησαν «απόθεμα» περίπου το 10% της δημόσιας δαπάνης για τις ενστάσεις. Επομένως, τα περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, που παραμένουν αδιάθετα, θα διοχετευθούν σε όσους κερδίσουν τις ενστάσεις, οι οποίες τρέχουν ήδη και θα είναι ανοιχτές για έναν μήνα. Πέραν αυτού του ποσού, θεωρούνται λίγες οι πιθανότητες να υπάρξει στη συνέχεια δέσμευση επιπλέον κονδυλίων, έτσι ώστε να μπουν επιλαχόντες στη λίστα με τους τελικούς πίνακες των περιφερειών. Αυτό που πάντως αναμένεται να συμβεί είναι ότι εάν σε ορισμένες Περιφερειακές Ενότητες ή Περιφέρειες παρατηρείται πλεόνασμα κονδυλίων, αυτό θα μεταφερθεί υπέρ κάποιας άλλης περιοχής.

Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΑΑΤ, ωστόσο οι ανακατανομές δεν αναμένεται να αλλάξουν δραστικά την υφιστάμενη λίστα των δικαιούχων. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν υπολογίζονται σε 70%, ποσοστό που αν επαληθευτεί, θα ξεπερνά κατά πολύ το αντίστοιχο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.

Οι φάκελοι με προβλήματα που κόπηκαν

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» αυτήν τη στιγμή το υπουργείο έχει κάνει μια λίστα με τους προβληματικούς φακέλους που «κόπηκαν» για διάφορους λόγους.

Στις υποβληθείσες 12.600 αιτήσεις που έχουν αξιολογηθεί έχουν απορριφθεί οι 940. Εξ’ αυτών, η σημαντικότερη αιτία, που αφορά περίπου το 40% των περιπτώσεων, είναι πρόβλημα με την ασφαλιστική ενημερότητα των υποψήφιων δικαιούχων. Επιπλέον αίτιο είναι η ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα που έχει λήξει μεταξύ των δύο οριστικοποιήσεων.

Ένα ακόμη θέμα είναι πολύ πιο απλό, όμως υπαρκτό, και έχει να κάνει με τεχνικά σφάλματα ορισμένων μελετητών που ξέχασαν να προχωρήσουν σε μια απαραίτητη ενημέρωση, που ουσιαστικά χρειαζόταν το πάτημα ενός κουμπιού. Από εκεί και πέρα, αναμένεται να σταλούν άμεσα οδηγίες από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ στις γνωμοδοτικές επιτροπές όλων των περιφερειών, ώστε να είναι ξεκάθαρος ο τρόπος χειρισμού και διόρθωσης των ανωτέρω περιπτώσεων.

Τι απομένει να γίνει στη συνέχεια

Αφού ξεκαθαριστούν οι παραπάνω περιπτώσεις και αφού ολοκληρωθούν οι ενστάσεις, οι περιφέρειες θα δημοσιεύσουν τους τελικούς πίνακες με τους δικαιούχους ενίσχυσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», το πιθανότερο είναι ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, το υπουργείο θα αποστείλει εγκύκλιο με οδηγίες προς τις περιφέρειες, ώστε να κάνουν το τελικό φιλτράρισμα και να καταρτίσουν τους τελικούς πίνακες. Έτσι, ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο, είναι πιθανό να έχουν αναρτηθεί από τις περιφέρειες οι τελικοί πίνακες με τους δικαιούχους.