Σχέδια Βελτίωσης: Σταθεροποιούνται οι πληρωµές, πιέσεις για τους επιλαχόντες

Με τα πρώτα πακέτα πληρωμών να έχουν κατατεθεί στους δικαιούχους, αυξάνεται ο βηματισμός των πληρωμών στα Σχέδια Βελτίωσης, ώστε περισσότεροι παραγωγοί να δουν το χρώμα του χρήματος.

Αν και μέχρι στιγμής μεγάλος αριθμός δικαιούχων παραμένει σε αναμονή, πηγές από το ΥΠΑΑΤ εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ σημαντική για την υλοποίηση των επενδύσεων στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, καθώς εκτιμάται ότι ο στόχος της πληρωμής δημόσιας δαπάνης άνω των 100 εκατ. ευρώ θα επιτευχθεί με άνεση. Εάν πράγματι τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, αυτό σημαίνει ότι αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα, οι εκταμιεύσεις θα σταθεροποιηθούν σε ένα κονδύλι ύψους περίπου 10 εκατ. μηνιαίως, δίνοντας ανάσα στην αγορά.

Συνεχίζονται οι πιέσεις για τους επιλαχόντες

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα αποφασίσει το ΥΠΑΑΤ για τους επιλαχόντες. Η πίεση, τόσο από τους παραγωγούς όσο και από ενδοκυβερνητικές φωνές, έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, ωστόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπ. Λιβανός, κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Ένα εναλλακτικό σενάριο που αναμένεται να εξεταστεί στη Βάθη είναι οι επιλαχόντες του τρέχοντος προγράμματος να προστεθούν στους δικαιούχους της επικείμενης, νέας προκήρυξης των Σχεδίων. Ωστόσο, εν αναμονή των εξελίξεων με το, όλα τα δεδομένα παραμένουν ανοιχτά.

Στην τελική ευθεία τα εγγυημένα δάνεια των τραπεζών από το EIF

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στις τράπεζες που έχουν υπογράψει σύμβαση με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη δανειοδότηση του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, μέσω των υπομέτρων 4.1.4 και 4.2.4.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται στην τελική ευθεία διαμόρφωσης των προϊόντων τους, ώστε να επικοινωνήσουν τους βασικούς όρους δανεισμού των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων στους παραγωγούς και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Κάποιες τράπεζες είναι πιο μπροστά στον σχεδιασμό των προϊόντων, με πρώτη την Τράπεζα Πειραιώς και τη Συνεταιριστική Θεσσαλίας και Καρδίτσας να ακολουθούν. Το ενδιαφέρον των παραγωγών, δικαιούχων Σχεδίων Βελτίωσης, έχει κορυφωθεί, ενώ το ΠΣΚΕ έχει ήδη δεχτεί αιτήματα ύψους 28 εκατ. ευρώ, όπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα η εφημερίδα μας.