Σχέδια Βελτίωσης: Στην τελική ευθεία για δικαιούχους, προχωρούν οι ενστάσεις

-Διαφήμιση-

Με μεγαλύτερη της αναμενόμενης καθυστέρηση οι «μεγάλες» περιφέρειες αναρτούν τους πίνακες με τους δικαιούχους ενίσχυσης για τις δράσεις 4.1.1 και 4.1.3 των αγροτικών επενδυτικών σχεδίων. Την Πέμπτη 20/2 ήταν η σειρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος να αναρτήσει τους πίνακες εντάξεων, ενώ μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές εκκρεμούσαν τα αποτελέσματα για τις περιφέρειες Ηπείρου, Πελοποννήσου, Ιονίων νήσων, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Εξ αυτών η Πελοπόννησος φαίνεται να είναι έτοιμη να δημοσιεύσει άμεσα αποτελέσματα.

Με την προσθήκη των 768 δικαιούχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος πλέον το σύνολο των δικαιούχων σε όλη τη χώρα με επτά περιφέρειες να έχουν ανακοινώσει δικαιούχους (Κεντρική Μακεδονία, Ανατ. Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Ελλάδα) ανέρχεται σε 6.976 φυσικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα.

Κλειδί η απορρόφηση της υπερδέσμευσης

Το «στοίχημα» που υπάρχει αυτή τη στιγμή για το ΥπΑΑΤ είναι το ποσοστό των επενδύσεων που θα φτάσουν να υλοποιηθούν, κάτι που θα φανεί σε έναν χρόνο. Του χρόνου θα φανεί ποιος δεν θα υλοποιήσει το σχέδιό του. Είναι πιθανόν ένα μικρό ποσοστό από τα περίπου 300 εκατομμύρια της υπερδέσμευσης να μεταφερθεί και στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου είναι ότι οι επενδύσεις που θα ολοκληρωθούν θα ξεπεράσουν κατά πολύ το ποσοστό του προηγούμενου προγράμματος και θα προσεγγίζει το 70%. Πλέον εκκρεμότητα που απομένει είναι μια εγκύκλιος που αναμένεται να αποσταλεί από το υπουργείο προς τις περιφέρειες και θα ενημερώνει τον τρόπο διαχείρισης των ενστάσεων έτσι ώστε η διαδικασία να είναι απρόσκοπτη και αδιάβλητη. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο ποσοστό των «κομμένων» σχετίζεται με λάθος έγγραφα που είχαν προσκομίσει οι μελετητές για την φορολογική ενημερότητα των υποψηφίων δικαιούχων.

Πλήθος παραγωγών χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι έμειναν εκτός δικαιούχων εξαιτίας αυτής της αστοχίας και πλέον αναμένουν να δικαιωθούν στην ένστασή τους. Πάντως η εγκύκλιος αυτή δεν αναμένεται να εκδοθεί άμεσα και το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό να γίνει μέσα στον Μάρτιο.

-Διαφήμιση-