Η σχεδόν μηδενική άρδευση «διώχνει» την κάνναβη από την Αιτωλοακαρνανία

«Φρένο» σε μία δυναμική και με ζήτηση καλλιέργεια στην Αιτωλοακαρνανία βάζει το απαρχαιωμένο αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Φυτειών και η σχεδόν μηδενική διάθεση νερού για το πότισμα δεκάδων στρεμμάτων βιομηχανικής κάνναβης.

Ο Συνεταιρισμός Φυτειών Αιτωλοακαρνανίας «Αχελώος Κάνναβη» έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να λυθεί το πρόβλημα της άρδευσης, αλλάζοντας μάλιστα και την ποικιλία, προκειμένου να είναι περισσότερο προσαρμοσμένη στο μεσογειακό κλίμα. Εντούτοις, η υπάρχουσα κατάσταση οδήγησε στην απόφαση να μην καλλιεργήσουν φέτος οι παραγωγοί.

Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Σπύρος Ελευθερίου, φανερά απογοητευμένος, η περιοχή των Φυτειών μοιάζει με κρανίου τόπος, αφού δεν μπόρεσε να καλλιεργηθεί καμία έκταση λόγω της λειψυδρίας. «Αρκεί να σας πω πως από τον Απρίλιο μέχρι τέλη Ιουνίου είχαμε νερό μόνο τρεις φορές. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση για βιομηχανική κάνναβη, δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας», τονίζει ο κ. Ελευθερίου και προσθέτει: «Ευτυχώς ο Συνεταιρισμός θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του, καθώς έχουμε συνάψει συνεργασίες με παραγωγούς από άλλα μέρη της Ελλάδας, για να μπορέσουμε να καλύψουμε και τους πελάτες και να μην έχουμε πρόβλημα.

Αυτήν τη στιγμή καλλιεργούν την ποικιλία Futura, ακολουθώντας συγκεκριμένη πρακτική και τα στάνταρ που έχουμε θέσει σε Δράμα, Κοζάνη, Καβάλα και Καλαμάτα. Ο Συνεταιρισμός θα έχει στη διάθεσή μας 4.000 μπουκάλια βρώσιμου λαδιού ψυχρής έκθλιψης από 100% σπόρους κάνναβης, πιστοποιημένο για την υψηλών ποσοστών περιεκτικότητά του σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, με την οποία θα καλυφθούν οι πελάτες μας».

Ο κ. Ελευθερίου ζητά από την Πολιτεία να λύσει επιτέλους το μείζον πρόβλημα του ΤΟΕΒ Φυτειών, που αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των αγροτών της περιοχής, καθώς καταδικάζεται μία από τις πολλά υποσχόμενες καλλιέργειες, που προσφέρει ικανοποιητικό εισόδημα σε δεκάδες παραγωγούς που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν.