Συμβάσεις με μίνιμουμ 22 λεπτά στο σιτάρι κλείνει ο Βουλγαράκης στη Θράκη μέσω ΑΕΣ

Στην υπογραφή συμβάσεων με παραγωγούς σκληρού σιταριού στην περιοχή της Θράκης προχωράει αυτό το διάστημα η γνωστή εμπορική εταιρεία Βουλγαράκης, με την ΑΕΣ Θράκης να αναλαμβάνει τον ρόλο του μεσίτη.

Η τιμή ασφαλείας που προβλέπεται στα συμβόλαια είναι 220 ευρώ/τόνο ανοιχτή, με το ταβάνι της να καθορίζεται από την ανώτατη τιμή που θα πουλήσει η ΕΑΣ Ορεστιάδας, η οποία, όπως είναι γνωστό, λειτουργεί ως οδηγός για την αγορά στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, η Βουλγαράκης ΑΕ είχε αγοράσει 25.000 τόνους σκληρού σιταριού από την Ένωση έναντι 310 ευρώ/τόνο, τιμή που, έως εκείνη τη στιγμή, ήταν η υψηλότερη στην αγορά.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΑΕΣ Θράκης, Σάκης Μαλτεπιώτης, η προσέγγιση έγινε από την πλευρά του συνεταιρισμού, δεδομένου ότι «είχαμε και παλαιότερα συνεργασία και πρόκειται για μία από τις καλύτερες και πιο αξιόπιστες εμπορικές επιχειρήσεις της Ελλάδας στον τομέα των σιτηρών».

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στις συμβάσεις που θα υπογραφούν. Η Βουλγαράκης ΑΕ, βάσει της συνεργασίας, θα παρέχει λιπάσματα και σπόρους στους συμμετέχοντες παραγωγούς.

Συμβόλαια 15ετίας με Venus στο συμπύρηνο

Στο μεταξύ, η ΑΕΣ Θράκης έχει στα σκαριά ακόμα μία σημαντική εμπορική συμφωνία, η οποία αφορά το συμπύρηνο ροδάκινο και πρόκειται να οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με την υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού. Πρόκειται για μια συνεργασία με τον συνεταιρισμό Venus Growers, η οποία, μάλιστα, θα έχει και μακροχρόνιο ορίζοντα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλτεπιώτη, οι δύο πλευρές έχουν δώσει τα χέρια για συμβόλαια τουλάχιστον 15ετίας, με τα οποία η Venus θα δεσμεύεται για την αγορά στο διάστημα αυτό όλων των ποσοτήτων συμπύρηνου ροδάκινου που θα παραχθούν από τους συμμετέχοντες παραγωγούς.

Παράλληλα, για λογαριασμό της θα καλλιεργηθούν νέες, όψιμες, κατά κύριο λόγο, ποικιλίες, με δενδρύλλια που θα παράσχει η ίδια. «Ήδη, φέτος δώσαμε ποσότητες συμπύρηνου στη Venus. Bάσει της συμφωνίας, θα μας δώσει τα φυτά και θα ξεκινήσει να τα πληρώνεται, μέσω κρατήσεων από την παραγωγή, από τον τέταρτο χρόνο και μετά», σημειώνει ο πρόεδρος της ΑΕΣ Θράκης, προσθέτοντας ότι, αυτήν τη στιγμή, οι εκτάσεις με συμπύρηνο ροδάκινο στην περιοχή ανέρχονται σε περίπου 350 στρέμματα, τα οποία βέβαια φέτος, όπως και στις περισσότερες περιοχές της χώρας, είχαν μεγάλες ζημιές.

Παρόμοια συνεργασία θα μονιμοποιήσουν οι δύο συνεταιρισμοί και στο δαμάσκηνο, προϊόν που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια να καλλιεργεί συστηματικά η ΑΕΣ Θράκης και πλέον οι εκτάσεις του καταλαμβάνουν περί τα 50 στρέμματα. Πρόκειται για ποικιλίες, οι οποίες μπορούν να διατεθούν είτε σε νωπή μορφή (επιτραπέζιο) είτε ως αποξηραμένο.