Σύμβαση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στον ΤΟΕΒ Μεξιατών

Πάνω από 60% θα μειωθεί το κόστος άρδευσης

Στις αρχές της εβδομάδας υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του ΤΟΕΒ Μεξιατών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο έργο, με στόχο την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών ισχύος 334 kW για τη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών.

Στη σημασία του έργου αναφέρθηκε ο Κώστας Αποστολόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης: «Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο, το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά στην περιφέρειά μας και το πρώτο σε όλη την Ελλάδα. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα και ευελπιστώ να αποτελέσει την αφετηρία για την ενεργειακή αναβάθμιση και των υπόλοιπων ΤΟΕΒ όχι μόνο της περιφέρειας, αλλά και της χώρας. Με δεδομένη την κρίσιμη οικονομική κατάσταση και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, με πρώτο θύμα τον πρωτογενή τομέα, το έργο αυτό θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα βοηθήσει τους αγρότες της μειώνοντας το κόστος ενέργειας πάνω από 60%».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Θανάση Μόσχου, προέδρου του ΤΟΕΒ Μεξιατών, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημασία του έργου, το οποίο «ευελπιστούμε να παρακινήσει και άλλους ΤΟΕΒ να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά για τη μείωση του κόστους παραγωγής».

Σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια Στερεάς, από το έργο αυτό θα ωφεληθούν πάνω από 2.500 αγρότες της ευρύτερης περιοχής. Στόχος επίσης της περιφέρειας είναι η αναβάθμιση και των υπόλοιπων ΤΟΕΒ που λειτουργούν σε κάθε περιφερειακή ενότητα, ώστε με αυτόν τον τρόπο να περιοριστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, όχι μόνο στους αγρότες, αλλά και σε άλλους επαγγελματίες, όπως επίσης και καταναλωτές.

Η περιφέρεια έχει εξασφαλίσει συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη άνω των 500.000 ευρώ, προχωρώντας άμεσα στη διαδικασία ανάθεσης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού πάρκου, όπως αυτό έχει προγραμματιστεί.