Συµφωνίες στα 1,40 ευρώ/κιλό ανεβάζουν κι άλλο το πρόβειο γάλα

Μετακινούµενοι έδωσαν τα χέρια µε τυροκοµείο από τη Μαγνησία

Οσο διατηρείται η υψηλή ζήτηση για αιγοπρόβειο γάλα, τόσο βγαίνουν στη δημοσιότητα προσφορές για συμφωνίες αγοράς σε τιμές που ξεπερνούν ακόμα και τα 1,3 ευρώ/κιλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από μετακινούμενους κτηνοτρόφους, τυροκομείο από τη Μαγνησία έχει κλείσει ποσότητα 800 τόνων αιγοπρόβειου γάλακτος για τους επόμενους μήνες με τιμή 1,40 ευρώ το κιλό. Η πρώτη ύλη αναμένεται να αξιοποιηθεί για την παραγωγή βιολογικού τυριού, το οποίο θα διοχετευθεί στη Γερμανία.

Την ανοδική τάση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα επιβεβαιώνει και ο Σπύρος Καράλης, αντιπρόεδρος και διευθυντής πωλήσεων της ομώνυμης τυροκομικής επιχείρησης από την Άρτα. «Είναι γεγονός ότι η ζήτηση για φέτα και, κατ’ επέκταση, για γάλα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ενώ έχει βοηθήσει και η διόρθωση που πραγματοποιήθηκε στην αγορά λόγω των περιπτώσεων νοθείας που βγήκαν στη δημοσιότητα και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν», αναφέρει και συμπληρώνει: «Εμείς προχωρήσαμε από τον Δεκέμβριο σε άνοδο της ανώτατης τιμής παραγωγού στα 1,27 ευρώ στο συμβατικό πρόβειο γάλα και στα 1,3 στο βιολογικό».

Έτερο στέλεχος μεγάλης τυροκομικής επιχείρησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του επεσήμανε ότι «ακόμη και σήμερα το ακριβές κενό που υπάρχει στο γάλα δεν έχει εξακριβωθεί, ωστόσο έχει επέλθει μια σχετική ισορροπία στην αγορά. Aξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, ακόμα και σήμερα, ορισμένες εταιρείες προσπαθούν να κλείσουν γάλα από παραγωγούς, κι ας έχουν αυτοί ήδη συμφωνίες σε ισχύ».

Υπάρχουν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που τον τελευταίο καιρό ανέβασαν την τιμή παραγωγού στο γάλα, παρά το γεγονός ότι τα συμβόλαια είναι κλεισμένα εδώ και μήνες και σε συγκεκριμένη τιμή.

Από την πλευρά του, ο προβατοτρόφος Παναγιώτης Ρέκκας από την Αχαΐα εμφανίζεται συγκρατημένος: «Τιμές στα 1,30 και στα 1,40 ευρώ/κιλό ακούγονται εντυπωσιακές. Όμως, όσο δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τα κόστη των μονάδων ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Η αύξηση του κόστους παραγωγής είναι τεράστια και βλέπουμε ότι κάθε μέρα διαμορφώνονται νέα δεδομένα. Πάντως διακρίνω ότι ορισμένες επιχειρήσεις αναζητούν γάλα από ορεινούς κτηνοτρόφους με μεγάλο τονάζ σε μια προσπάθεια να συνδυάσουν την εξασφάλιση ποιότητας με την ποσότητα», δηλώνει στην «ΥΧ».

Ψηλά και το γίδινο

Ο αιγοτρόφος Στέλιος Τζήκας από την Πιερία συνεργάζεται με τα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» της οικογένειας Σαράντη («Όλυμπος»). Όπως αναφέρει, «συμφωνήσαμε για 72 λεπτά/κιλό στο γίδινο, ωστόσο όταν ξεκίνησε το γάλα να πληρώνεται πήραμε 75 λεπτά. Πρόκειται σίγουρα για μια θετική εξέλιξη ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το κόστος των ζωοτροφών αλλά και τα τόσα χρόνια που το γάλα δεν έπαιρνε τιμή», σημειώνει.

Με τα τρέχοντα συμβόλαια, η τάση στις μονάδες υψηλής παραγωγικής δυναμικότητας είναι για μια τιμή 1,20 στο πρόβειο και από 72 έως 75 λεπτά στο γίδινο γάλα. Στα ίδια περίπου επίπεδα βρίσκονται και ορισμένοι συνεταιρισμοί που είχαν κλείσει το γάλα τους στο κλείσιμο του 2021.