Συμφωνίες στα 43 λεπτά για το σκληρό σιτάρι

Στάση αναμονής κρατούν οι παραγωγοί

Χρηματιστές τείνουν να γίνουν οι πρόεδροι των αγροτικών συνεταιρισμών στη Θεσσαλία, οι οποίοι εμπορεύονται σκληρό σιτάρι, καθώς καθημερινά ενημερώνονται για τη διαθέσιμη διεθνή τιμή του προϊόντος (στην αγορά της Φότζια) και προχωρούν σε σχετικές διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους. Οι τελευταίοι, καταγράφοντας το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών και της εναπομείνασας αποθηκευμένης ποσότητας στον κάμπο, παίζουν τα ρέστα τους, προσφέροντας τιμές άνω των 40 λεπτών το κιλό.

Τίναξε την μπάνκα στον αέρα ο Συνεταιρισμός Χάλκης

Όπως είχε γράψει και στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ», ο Συνεταιρισμός Χάλκης τίναξε την μπάνκα στον αέρα με 43 λεπτά το κιλό για τα πολύ καλά ποιοτικά σιτάρια (42 λεπτά τιμή παραγώγου).

Ρελάνς και από τον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου, ο οποίος αρχικά πούλησε 600 τόνους με 28,5 λεπτά (27 λεπτά τιμή παραγωγού) στον Ελασσονίτη Διονύση Μπαλούκα, αλλά προ ημερών ανακοίνωσε νέα τιμή πώλησης 40,5 λεπτά (τιμή παραγώγου 39 λεπτά) για τους υπόλοιπους αποθηκευμένους 2.000 τόνους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννη Κουκούτση, «η συγκυρία είναι ευνοϊκή για πωλήσεις. Κάποιοι που δεν θέλουν να ρισκάρουν άναψαν ήδη το πράσινο φως στον συνεταιρισμό να προχωρήσει σε συμφωνίες. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι η αγορά θα δώσει το επόμενο διάστημα πιο αυξημένες τιμές και περιμένουν».

Από την πλευρά του, ο Συνεταιρισμός «Ενιπέας» Φαρσάλων προτίθεται να συνάψει συμφωνία (συμβολαιακή) με τη «Μέλισσα» στα 38 λεπτά, για τους 3.000 τόνους που έχει στις αποθήκες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Θανάση Καραΐσκο, «πράγματι είναι μία πολύ καλή τιμή τα 38 λεπτά, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος τα λιπάσματα και οι σπόροι αυξήθηκαν κατά 20%».

Από την πλευρά τους, αγρότες-μέλη του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών προχωρούν σε πωλήσεις με τιμή 39,75 λεπτά, με τον συνεταιρισμό να εισπράττει επιπλέον 2,5 λεπτά. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Φώτης Παπαδόπουλος, δηλώνει στην «ΥΧ»: «Καθημερινά δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα από αγρότες, οι οποίοι θέλουν να μάθουν για τη διεθνή τιμή του σιταριού, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους έναντι των εμπόρων που τους προσεγγίζουν».

Κρίσιμη η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων

Με την ευκαιρία, τόσο ο Αθανάσιος Καραΐσκος, όσο και ο κ. Παπαδόπουλος εγείρουν θέμα αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων ανενεργών πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών: «Αν διαθέταμε περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους, η διαπραγματευτική μας ικανότητα θα αυξανόταν υπέρ των παραγωγών», δηλώνουν χαρακτηριστικά, ανυπομονώντας για τη σχετική υπουργική απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι οι φετινές στρεμματικές αποδόσεις των σιτηρών στη Θεσσαλία κυμαίνονται από 400 έως 550 κιλά, ενώ αν οι καιρικές συνθήκες ήταν καλύτερες, οι παραγωγοί θα αλώνιζαν πάνω από 600 κιλά. Την ίδια ώρα, οι μεσίτες, προσπαθώντας να πείσουν τους παραγωγούς να πουλήσουν στην παρούσα φάση και να μην περιμένουν, υπενθυμίζουν τα γεγονότα του 2007, όταν η τιμή ξεκίνησε από τα 40 – 42 λεπτά και υποχώρησε ξαφνικά στα 25 λεπτά, οδηγώντας την τότε ΕΑΣ Λάρισας σε οικονομικό αδιέξοδο.