Αραχωβίτης: Ο ΕΦΚ στο κρασί θα καταργηθεί και θα ανακοινωθεί σύντομα από τον πρωθυπουργό

Συνάντηση είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης με τον πρόεδρο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα» Γιάννη Κίτσιο, το πρωί της Τετάρτης 21/11.

Στη ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των συνεταιρισμών, όπως η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, οι ζημιές που υπέστησαν τα ελαιόδεντρα της Νέας Αγχιάλου (κυμαίνεται στο 70-80% της συνολικής παραγωγής) και η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών.

Επίσης ο κ. Κίτσιος αναφέρθηκε και στη σύσκεψη μεταξύ δημάρχων που είχε πραγματοποιηθεί πρόσφατα στα Ιωάννινα, σχετικά με το να περνάνε τα περιουσιακά στοιχεία συνεταιρισμών προς εκκαθάριση, στους δήμους τονίζοντας πως “αυτό είναι απαράδεκτο καθώς αποτελούν περιουσιακά στοιχεία των αγροτών και θα πρέπει να περνάνε σε όμορους συνεταιρισμούς” κάτι στο οποίο συμφώνησαν αμφότεροι οι δύο εκπρόσωποι του ΥΠΑΑΤ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κίτσιος “ο υπουργός τόνισε πως ο ΕΦΚ είναι στο πρόγραμμα να καταργηθεί και θα ανακοινωθεί σύντομα δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, ενώ για τους ελαιοπαραγωγούς είπε πως το θέμα της αποζημίωσης θα εξεταστεί μέσω των ΠΣΕΑ καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ελαιόδεντρα που έχουν υποστεί ζημιές από δάκο ή από μύκητες”.