Συνάντηση Αυγενάκη – Επιτρόπου Γεωργίας Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, για τον ΟΠΕΚΕΠΕ (βίντεο)

Συνάντηση με τον Επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε., Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι και υπηρεσιακά στελέχη της Ε.Ε. για το θέμα της μερικής επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Κομισιόν θα έχει, την Δευτέρα 27 Μαΐου, στις Βρυξέλλες ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.

Την επικείμενη συνάντηση γνωστοποίησε ο ίδιος ο υπουργός σε δηλώσεις που παραχώρησε σήμερα στα ΜΜΕ στο περιθώριο των εργασιών του θεματικού διήμερου συνεδρίου για την αγροτική ανάπτυξη που διοργανώνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) στην Πάτρα.

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για να αποκατασταθεί η τάξη και η διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ και επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές πληρωμές.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός ερωτηθείς για το θέμα της μερικής επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι αυτονόητη υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποκαταστήσουμε την τάξη και τη διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ό,τι έχει εντοπιστεί από τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας από το 2016, δεν είναι παράλογο ούτε είναι μένος κατά της Ελλάδας. Είναι σωστές παρατηρήσεις, έχουν εντοπίσει υπαρκτά προβλήματα. Έχουμε ήδη προχωρήσει και από τις 9 παρατηρήσεις, οι 6 έχουν αποκατασταθεί.

Προχωρούμε ολοταχώς ώστε να υπάρξει η απόλυτη και σωστή οργάνωση στον ΟΠΕΚΕΠΕ με τη νέα διοίκηση. Θυμίζω ότι η νέα διοίκηση ανέλαβε στις 29 Ιανουαρίου που δημοσιεύτηκε και το ΦΕΚ

Άρα, λοιπόν, μέσα σε διάστημα περίπου 3 μηνών και πληρωμές έγιναν στην ώρα τους, με λιγότερα λάθη από κάθε προηγούμενη φορά και η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του ΟΣΔΕ άνοιξε και βέβαια έχουμε δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές.

Και ξεκαθαρίζω: αυτή η εξέλιξη με την Κοινότητα δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών καταβολής των ενισχύσεων.

Μάλιστα, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε καταβάλλει συνολικά άμεσες ενισχύσεις και χρηματοδοτήσεις έργων που προέρχονται μέσα από το ΠΑΑ, συνολικού ύψους 2,2 δις ευρώ.

Θυμίζω ότι πριν το Πάσχα καταβάλλαμε 785 εκατ. ευρώ. Επίσης, είχαμε ανακοινώσει κάποια ζητήματα στις συνδεδεμένες τα οποία ήδη εξετάζονται και θα γίνουν συμπληρωματικές πληρωμές. Στο τέλος Ιουνίου θα είναι η τελευταία πληρωμή που θα κάνουμε για τις επιδοτήσεις για την πρώτη φάση.

Δουλεύουμε με συνέπεια, χαιρόμαστε που η συνεργασία μας με  τους Κοινοτικούς είναι στενή. Τη Δευτέρα το πρωί με αφορμή το ταξίδι μου στις Βρυξέλλες για την συμμετοχή μου στη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, θα έχω συνάντηση και με τον Επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε. και με τους υπηρεσιακούς της Ε.Ε. για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα. Δεν παραλογίζεται η Κοινότητα, ξέρει τι εννοεί, ξέρει τι εντόπισε, ξέρει τι επισήμανση έχει κάνει, δεν διαφωνούμε. Δουλεύουμε από κοινού για να μπει τάξη σε αυτόν το χώρο».