Αυτό το άρθρο είναι 95 μηνών

Συνάντηση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας με περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

27.07.2016
3' διάβασμα
synantisi-omospondias-agrotikon-syllogon-kerkyras-me-perifereiarchi-ionion-nison-43919

Τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο επισκέφθηκε την Τετάρτη 27/7 αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, στο πλαίσιο κινητοποίησης που είχαν εξαγγείλει, διεκδικώντας λύση σε σειρά προβλημάτων των αγροτών τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Στην ενημέρωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας Βασίλης Αρμενιάκος δήλωσε ότι «για το 80% των Κερκυραίων που δεν δηλώνουν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα περικοπούν οι επιδοτήσεις, θα καταργηθούν οι αγροτικές άδειες αυτοκινήτων και η επιστροφή του ΦΠΑ». Και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει περικοπή συντάξεων για όσους έχουν και το παραμικρό εισόδημα από γεωργική δραστηριότητα».

Έκανε λόγο για δυσβάσταχτη φορολογία στους αγρότες που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς και στην απομάκρυνση των ελαιοπαραγωγών από τη γη τους.

Όσον αφορά στα τοπικά προβλήματα ο κ. Αρμενιάκος αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες που οδήγησαν στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού καθώς και στις ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν χρήματα χωρίς όμως να καλυτερεύσει η ζωή των αγροτών ή να προωθηθεί το κερκυραϊκό λάδι.

Τόσο ο κ. Αρμενιάκος όσο και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μιχαήλ ζήτησαν να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις του περιφερειακού και του δημοτικού συμβουλίου για τα προβλήματα των αγροτών, χρήματα για την αγροτική οδοποιία, ενδιαφέρον για την αγροτική παραγωγή και τα τοπικά προϊόντα και μεγαλύτερη ένταση της δακοκτονίας.

 Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος χαιρέτισε τη δημιουργία Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και ζήτησε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ αυτοδιοίκησης και ομοσπονδίας στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων της αγροτιάς αλλά και στην κατεύθυνση της διεκδίκησης και της αποσόβησης κινδύνων για τον αγροτικό κόσμο.

«Μπορούμε να εξετάσουμε μαζί ιδέες, τρόπους και δράσεις για την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και την προβολή των τοπικών προϊόντων» δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος. Ενημέρωσε ακόμη τους εκπροσώπους των αγροτών για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφέρεια στον πρωτογενή τομέα, με τα ειδικά εργαστήρια που διεξήχθησαν για το κρασί και το λάδι αλλά και την κτηνοτροφία σε όλα τα Ιόνια νησιά, την προβολή των τοπικών προϊόντων στις Τουριστικές Εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, την εκπόνηση μελετών και την ένταξη σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα για την αγροτική παραγωγή κ.α.

Τόνισε ακόμη: «Πρέπει να υιοθετήσουμε μια επιθετική πολιτική για τα ελαιόδεντρα, να πείσουμε τους νέους να ασχοληθούν, να παύσει να είναι ο κερκυραϊκός ελαιώνας στην πλειοψηφία του αφημένος και απεριποίητος, να βγούμε μπροστά όλοι μαζί για να λύσουμε προβλήματα κατά προτεραιότητα». 

Οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου της Κέρκυρας παρέδωσαν ψήφισμα με κείμενο – πλαίσιο των αιτημάτων τους και βρίσκονται σε συνεννόηση για τον ορισμό της συνεδρίασης, οπότε θα συζητηθούν εκτενώς τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

ΓΡΑΦΕΙ: