Συνεργασία Ντάμαβαντ με Λεβεντάκη στη βιομηχανική ντομάτα

Σε συμφωνία για στρατηγική συνεργασία, αρχής γενομένης από την ερχόμενη καμπάνια της βιομηχανικής ντομάτας (2024), έχουν καταλήξει, σύμφωνα με πληροφορίες του ypaithros.gr, οι εταιρείες Damavand και Agrofarm Hellas του Γιώργου Λεβεντάκη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Agrofarm Hellas θα λειτουργήσει το φετινό καλοκαίρι υπό τη σκέπη της Damavand, παραλαμβάνοντας και επεξεργαζόμενη πρώτη ύλη για λογαριασμό της και παράγοντας φασόν το τελικό προϊόν.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η σύμπραξη των δύο επιχειρήσεων δεν θα περιοριστεί στην καμπάνια του 2024 αλλά θα έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πρόβα τζενεράλε αποτέλεσε η συνεργασία που είχαν την περσινή εισκομιστική περίοδο όταν η Agrofarm διαχειρίστηκε για λογαριασμό της Damavand περί τους 5.000 τόνους βιομηχανικής ντομάτας.

Η συμφωνία έρχεται σε μια σεζόν που το ενδιαφέρον των Θεσσαλών παραγωγών για τη βιομηχανική ντομάτα, όπως αυτό αποτυπώνεται στις προθέσεις καλλιέργειας, χτυπάει «κόκκινο», με αποτέλεσμα από ανθρώπους του χώρου να εκφράζονται επιφυλάξεις για την δυνατότητα των εργοστασίων να το διαχειριστούν. Ιδίως από τη στιγμή που, έχοντας νωπές τις μνήμες από τις καταστροφές που άφησε πέρυσι πίσω του ο Daniel, οι περισσότεροι παραγωγοί φαίνεται ότι έχουν «κυκλώσει» για τις παραδόσεις τους τον Αύγουστο ο οποίος  παραδοσιακά αποτελεί το μήνα αιχμής των παραλαβών.

Ήδη, όπως έγραψε σε σχετικό ρεπορτάζ το ypaithros.gr, ο τιμοκατάλογος που κοινοποίησε στις Ομάδες Παραγωγών η Νομικός αντανακλά, την στόχευση της εταιρείας  να απλωθεί χρονικά η εισκομιστική περίοδος και να «μετακινηθούν» προς τα άκρα των φυτεύσεων οι παραγωγοί. Σε αυτό το πλαίσιο οι τιμές που προσφέρει η εταιρεία ανέρχονται για τις όψιμες φυτεύσεις σε έως 165 ευρώ/τόνο (για την κατηγορία των 5 brix) και για τις πρώιμες σε έως 160 ευρώ/τόνο. Αντίθετα, για τις ντομάτες που τοποθετούνται στο μέσο της καμπάνιας οι τιμές ξεκινούν από τα 130 ευρώ/τόνο (σ.σ. εξαιρούνται οι παραγωγοί-μέλη του club που έχουν μίνιμουμ εγγυημένη τιμή 150 ευρώ/τόνο).

Η Damavand αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με τις τιμές που θα ισχύσουν για τη φετινή σεζόν την ερχόμενη εβδομάδα.