Βιομηχανική ντομάτα: Έως 165 ευρώ/τόνο οι όψιμες στον τιμοκατάλογο Νομικού, από 130 έως 150 ευρώ/τόνο οι μεσαίες φυτεύσεις

Την στόχευση να απλωθεί χρονικά η εισκομιστική περίοδος και να μετακινηθούν, στο μέτρο του δυνατού, προς τα άκρα των φυτεύσεων οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί αντανακλά ο τιμοκατάλογος βιομηχανικής ντομάτας για το 2024 που κοινοποίησε στις Ομάδες Παραγωγών η Δ. Νομικός και δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά το ypaithros.gr.

Για τα μέλη του club το εύρος τιμών είναι από 150 (μίνιμουμ εγγυημένη τιμή) έως 165 ευρώ/τόνο ενώ για τους υπόλοιπους παραγωγούς οι τιμές κυμαίνονται από 130 έως 165 ευρώ, ανάλογα με την περίοδο παράδοσης (οι τιμές αναφέρονται στην κατηγορία 5 brix). Επιπλέον, όπως και πέρυσι, για τη Βοιωτία και τη Μακεδονία υπάρχει αύξηση κατά 10 ευρώ/τόνο λόγω απόστασης από το εργοστάσιο.

Ενδεικτικά και στη λογική της έμμεσης πριμοδότησης των πρώιμων και όψιμων φυτεύσεων που προαναφέρθηκε, για τη ντομάτα που παραδίδεται από την έναρξη της καμπάνιας έως 28 Ιουλίου, η τιμή στην κατηγορία των 5 brix για τις Ομάδες Παραγωγών Θεσσαλίας και Φθιώτιδας διαμορφώνεται σε 160 ευρώ/τόνο. Εξάλλου, για τη ντομάτα που παραδίδεται από τις 21 Σεπτεμβρίου έως το τέλος της καμπάνιας η τιμή είναι 165 ευρώ/τόνο. Αντίθετα, για το διάστημα από 16 έως 25 Αυγούστου, προβλέπεται 130 ευρώ/τόνο, τιμή κάτω από τα περσινά επίπεδα με προφανή στόχο να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους παραγωγούς. Στα ενδιάμεσα στάδια υπάρχει η σχετική διαβάθμιση (πχ 145 ευρώ/τόνο για τους παραγωγούς εκτός club στο διάστημα 4 -6 Αυγούστου και 155 ευρώ από 9 έως 12 Σεπτεμβρίου). 

Ταβάνι τα 23.000 στρέμματα

Εξάλλου, η Δ. Νομικός ενημέρωσε τις Ομάδες Παραγωγών ότι οι συμβολαιοποιημένες εκτάσεις θα ανέλθουν φέτος έως 23.000 στρέμματα- υψηλότερα δηλαδή από τα 18.800 στρέμματα πέρυσι αλλά λιγότερα από τα 29.000 στρέμματα τα οποία απηχούν τις προθέσεις καλλιέργειας.

Όπως έγραψε σε σχετικό ρεπορτάζ το ypaithros.gr, το σκεπτικό του τιμολογίου αντανακλά τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς που, όπως όλα δείχνουν, θα χαρακτηρισθεί από σημαντική αύξηση των εκτάσεων με βιομηχανική ντομάτα καθώς οι παραγωγοί, εν μέσω των εμπορικών δυσκολιών που παρατηρούνται σε άλλες ανταγωνιστικές καλλιέργειες (πχ βαμβάκι), βλέπουν σε αυτή μια ιδιαίτερα ελκυστική καλλιεργητική πρόταση. Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι νωπές ακόμα «μνήμες» από το καταστροφικό πέρασμα του Daniel φαίνεται ότι ωθούν πολλούς από τους ενδιαφερόμενους μακριά από τις όψιμες φυτεύσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στις προθέσεις καλλιέργειας να παρατηρείται ένας «συνωστισμός» στις ντομάτες που πρόκειται να συγκομισθούν το μήνα Αύγουστο δημιουργώντας μια ενδεχομένως δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση για τα εργοστάσια.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για βιομηχανική στη Θεσσαλία, πάνω από 150 ευρώ/τόνο δίνει σε πρώιμες και όψιμες φυτεύσεις ο Νομικός