Η συνεργασία στέλνει τον περουβιανό πουρέ βιολογικής μπανάνας στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ

Πουρέ βιολογικής μπανάνας για βρέφη και παιδιά αποφάσισαν να λανσάρουν στην αγορά της Ευρώπης οι Περουβιανοί βιοκαλλιεργητές. Η αρχή έγινε με το πρώτο κοντέινερ με 22 τόνους από το προϊόν, που έφτασε τον Σεπτέμβριο στη γερμανική αγορά.

Εδώ και μία δεκαετία, το Περού βρίσκεται μεταξύ των κύριων εξαγωγέων του προϊόντος. Η Piura αποτελεί την περιοχή όπου συγκεντρώνεται περίπου το 60% της περουβιανής παραγωγής μπανάνας, καθώς διαθέτει 99.270 από τα συνολικά 165.000 στρέμματα πιστοποιημένης καλλιέργειας. Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία και Ην. Βασίλειο αποτελούν μερικούς μόνο από τους σημαντικότερους προορισμούς για το προϊόν, επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Η αποδοχή που έχουν οι περουβιανές μπανάνες είναι και αυτή που παρακίνησε τους συνεταιρισμούς APPBOSA, Usuarios Rio y Valle και APBOSMAM να σχηματίσουν μία κοινοπραξία, τον Συνεταιρισμό Nor Chira, για την παραγωγή του βιολογικού πουρέ και την αποστολή του στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι συνεταιρισμοί είχαν την απαιτούμενη ώθηση μετά από μία σειρά δράσεων της Εθνικής Επιτροπής για την Προώθηση Εξαγωγών και Τουρισμού του Περού (PROMPERU), του Περιφερειακού Γραφείου της Piura, των Εμπορικών Γραφείων στο εξωτερικό (OCEX), με τη συνεργασία της Ελβετικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης και Συνεργασίας και της ΜΚΟ Cedepas Norte. Πρόκειται για δράσεις, που περιλάμβαναν εμπορική περιοδεία στην Ευρώπη, συμμετοχή στη Fruit Logistica στη Γερμανία, καθώς και τηλεδιασκέψεις με αγοραστές.

«Μετά την επίσκεψή μας σε ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ, όπου είδαμε πουρέ μπανάνας στα ράφια, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτό το προϊόν», εξηγεί ο Miguel Borrero, διευθυντής του Συνεταιρισμού APBOSMAM, αξιοποιώντας μάλιστα ένα 25% της παραγωγής που δεν μπορεί να κατευθυνθεί στη νωπή αγορά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το PROMPERU.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρωτοβουλία τους τραβά το ενδιαφέρον ήδη 40 μικρών οργανώσεων μπανανοπαραγωγών, που θέλουν να μπουν στο σχήμα, ώστε να ωφεληθούν από την οικονομία κλίμακας.