Syngenta και Valagro σημαδεύουν την κορυφή στα βιολογικά

Μπαράζ νέων λανσαρισμάτων σε βιοπροστατευτικά και βιοδιεγέρτες την επόμενη πενταετία φέρνει ο κοινός βηματισμός των δύο εταιρειών στην ελληνική αγορά

Κείμενο Γιάννης Τσατσάκης, φωτογραφίες – βίντεο Δημήτρης Γιαννουλάκης

Να καταστεί ηγετική δύναμη στην ελληνική και στην παγκόσμια αγορά των βιολογικών, που αναμένεται να τρέξει με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης την ερχόμενη οκταετία, φιλοδοξεί η Syngenta, χτίζοντας πάνω στο πλούσιο οπλοστάσιό της, αλλά και της Valagro, η οποία έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά της στη συγκεκριμένη κατηγορία εισροών.

Ο κοινός βηματισμός των δύο εταιρειών ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020, όταν η Syngenta εξαγόρασε την κορυφαία ιταλική εταιρεία βιοδιεγερτών και σκευασμάτων ειδικής θρέψης, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για μια γεωργία που θα απαντά στη διττή πρόκληση της αειφορίας και της κάλυψης των διατροφικών αλλαγών ενός διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού.

Ακριβώς δύο χρόνια μετά, η συνεργασία αυτή έχει αρχίσει να μορφοποιείται και να ξεδιπλώνεται στην εγχώρια αγορά, τόσο σε επίπεδο δικτύου, όσο και προϊόντων, όπως έγινε σαφές από την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στο Καστρί, με αφορμή τον εορτασμό των 25 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας της Valagro στην ελληνική αγορά.

Ο Γιώργος Ποντίκας

Την αυλαία άνοιξαν ο Γιώργος Ποντίκας, President & Managing Director της Syngenta Hellas, και ο Χρήστος Σπηλιόπουλος, Managing Director της Valagro Hellas Head CIS Countries & Balkans, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα της συμπόρευσης των δύο οργανώσεων.

Ο κ. Ποντίκας έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για μια συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις κοινές αξίες που διέπουν τη Syngenta και τη Valagro, αλλά και στην οξυδέρκεια της κεντρικής διοίκησης της πρώτης, που της επιτρέπει να διακρίνει ευκαιρίες και να επενδύει σε εξαγορές που την τοποθετούν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας.

Ο Χρήστος Σπηλιόπουλος.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Σπηλιόπουλος, μετά από μια σύντομη αναδρομή στην πορεία που κατέστησε τη Valagro συνώνυμη της συνεχούς αναζήτησης του καινούργιου και σημείο αναφοράς για τους βιοδιεγέρτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μέσα από το καινούργιο ταξίδι που ξεκινά», η ιταλική εταιρεία «θα γίνει ακόμα καλύτερη και μεγαλύτερη».

 

«Ο αγρότης είναι το αφεντικό»

Την παράσταση βέβαια έκλεψε ο άνθρωπος που πριν από 42 χρόνια έριξε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ποντίκας, «τον σπόρο της δημιουργίας», ανοίγοντας νέους δρόμους στο πεδίο των βιολογικών εισροών και δη των βιοδιεγερτών: Ο Giuseppe Natale, ιδρυτής και CEO της Valagro, περιέγραψε τη δική του διαδρομή στον χώρο της γεωργίας, έχοντας ως εφαλτήριο την οικογενειακή παράδοση, δεδομένου ότι ο παππούς του ήταν αγρότης, όπως και ο πατέρας του, προτού ανοίξει τη δική του επιχείρηση εμπορίας αγροτικών εφοδίων.

Αυτή η κληρονομιά, αλλά και τα βιώματα που αποκόμισε, τον έκαναν να βάλει τον παραγωγό στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του. «Πάντα έλεγα στους συνεργάτες μου ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της επιχείρησης δεν είμαι εγώ, αλλά ο αγρότης. Το ίδιο πιστεύω και τώρα. Το πραγματικό “αφεντικό” δεν είναι η Syngenta, ούτε η ChemChina, αλλά ο πελάτης μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Η καινοτομία ασφαλώς και ήταν η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της Valagro, πάντα όμως με προτεραιότητα τη δημιουργία αξίας για τον αγρότη».

Ο Giuseppe Natale

O κ. Natale τόνισε ότι, όταν η Syngenta προσέγγισε τη Valagro, δρομολογώντας τον καθιερωμένο σε αυτές τις περιπτώσεις εξονυχιστικό οικονομικό έλεγχο (due diligence), έκανε και ο ίδιος τη δική του έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει αν ο ενδιαφερόμενος ήταν το κατάλληλο σπίτι για το «παιδί» του. «Κοιτώντας πίσω, δεν υπήρξε ούτε μια φορά που να σκεφτώ ότι ήταν λάθος να πουλήσω την εταιρεία στη Syngenta. Ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη να διαπιστώσω ότι μοιραζόμαστε τόσες αξίες», σημείωσε.

«Από τη σύλληψη της εταιρείας, αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι, χωρίς να αγνοούμε τον σημαντικό ρόλο της συμβατικής χημικής βιομηχανίας, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να διδαχθούμε από τη φύση, ώστε να απαντήσουμε στο ερώτημα “πώς μπορεί η γεωργία να γίνει πιο αποδοτική και, ταυτόχρονα, βιώσιμη”.

Σήμερα, ως Syngenta-Valagro διαθέτουμε τα εργαλεία που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση, παρέχοντας αξία στον πελάτη και διασφαλίζοντας τις συνθήκες αειφορίας που είναι αναγκαίες για τις επόμενες γενιές», τόνισε ο κ. Natale.

Μια αγορά 10 δισ. δολαρίων μέχρι το 2030

Στη συνεργασία των δύο εταιρειών στην Ευρώπη, καθώς και στις συνέργειες ανάμεσα στην κλασική προσέγγιση της φυτοπροστασίας με τα βιολογικά σκευάσματα, τόσο στα πρωτόκολλα συμβατικής παραγωγής, όσο και στα πρωτόκολλα παραγωγής βιολογικών προϊόντων στον δρόμο για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε στο μήνυμά της η Alexandra Brand, Regional Director EAME CP της Syngenta. Από την πλευρά του, ο Corey Huck, Head Global Biologicals του ομίλου, επισήμανε ότι τα βιολογικά είναι το βασικό εργαλείο μιας βιώσιμης γεωργίας για τη διαχείριση της γονιμότητας των εδαφών, για τη διαχείριση της ανθεκτικότητας, αλλά και για τη μείωση των υπολειμμάτων στο τελικά παραγόμενο προϊόν. Τόνισε ότι σε μια αγορά που από 4 δισ. δολάρια αναμένεται να ανέβει στα 10 δισ. δολάρια το 2030, η Syngenta, με εξαγορές και στρατηγικές συνεργασίες, θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής.

«Τα βιολογικά η επιστήμη του μέλλοντος»

Τη στρατηγική, αλλά και τους βασικούς άξονες του σχεδιασμού των Syngenta-Valagro, ώστε να γίνουν ο παγκόσμιος ηγέτης της αγοράς βιολογικών μέχρι το 2030, παρουσίασαν ο Γιάννης Αθανασόπουλος, Biologicals Head, CP EAME της Syngenta και ο Benoit Genot, Global Marketing Head της Valagro.

Ο Benoit Genot

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασόπουλος, «οι νικητές του μέλλοντος θα είναι αυτοί που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, αλλά και θα μπορέσουν να τις συνδυάσουν με τον σωστό τρόπο, ώστε το παραγόμενο αποτέλεσμα να δίνει ολοκληρωμένες λύσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες των παραγωγών». Αυτή ακριβώς η παραδοχή, σύμφωνα με τον ίδιο, σηματοδοτεί μια «τεράστια ευκαιρία για εμάς στη Syngenta και στη Valagro, γιατί έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες, όπως επίσης και το know-how για να τις συνδυάσουμε και, επιπλέον, διαθέτουμε τα αναγκαία κεφάλαια, ώστε να επενδύσουμε και να φέρουμε καινοτομίες, οι οποίες θα διαμορφώσουν την αγορά, διασφαλίζοντας ότι το παραγόμενο αποτέλεσμα δίνει μια βιώσιμη, αλλά και κερδοφόρα λύση για τον παραγωγό».

Τα βιολογικά, όπως υπογράμμισε ο κ. Αθανασόπουλος, τοποθετούνται ακριβώς στο σημείο όπου τέμνονται η αειφορία και η αποδοτικότητα και αναμένεται να έχουν μια ραγδαία ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία. Ειδικότερα, η αγορά των βιολογικών εκτιμάται ότι θα καταγράφει διψήφιο ποσοστιαίο ρυθμό ανάπτυξης, με τους βιοδιεγέρτες να δίνουν τον τόνο, λόγω και του ρυθμιστικού περιβάλλοντος που, επί του παρόντος, είναι πιο ευέλικτο σε σχέση με εκείνο των βιοπροστατευτικών, τα οποία ωστόσο πρόκειται επίσης να επιταχύνουν τον βηματισμό τους, καθώς «δίνουν τις λύσεις που επιβάλλουν οι σύγχρονες τάσεις της γεωργίας».

Τα βιολογικά, όπως υπογράμμισε ο κ. Αθανασόπουλος, τοποθετούνται ακριβώς στο σημείο όπου τέμνονται η αειφορία και η αποδοτικότητα και αναμένεται να έχουν μια ραγδαία ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία.

Ο Γιάννης Αθανασόπουλος

Ειδικότερα, η αγορά των βιολογικών εκτιμάται ότι θα καταγράφει διψήφιο ποσοστιαίο ρυθμό ανάπτυξης, με τους βιοδιεγέρτες να δίνουν τον τόνο, λόγω και του ρυθμιστικού περιβάλλοντος που, επί του παρόντος, είναι πιο ευέλικτο σε σχέση με εκείνο των βιοπροστατευτικών, τα οποία ωστόσο πρόκειται επίσης να επιταχύνουν τον βηματισμό τους, καθώς «δίνουν τις λύσεις που επιβάλλουν οι σύγχρονες τάσεις της γεωργίας».

«Όντας ήδη το No1 στον κλάδο μας παγκοσμίως στη φυτοπροστασία, ο στόχος μας είναι να γίνουμε market leader και στις βιολογικές τεχνολογίες υγείας των φυτών και του εδάφους, βοηθώντας τους παραγωγούς να βελτιώσουν την παραγωγικότητα των εδαφών τους και δημιουργώντας παράλληλα ένα βιώσιμο μέλλον για τους ανθρώπους και τη φύση», επισήμανε ο κ. Αθανασόπουλος.

«Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, σκοπεύουμε να φέρουμε καινοτόμες λύσεις και προϊόντα, να αυξήσουμε το προσηλωμένο προσωπικό και την κατανόηση της επιστήμης πίσω από αυτά τα προϊόντα και, επιπλέον, να κατανοήσουμε τα οφέλη τους και να τα καταδείξουμε στους παραγωγούς», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η πρόσβαση στην τεράστια δεξαμενή καινοτομίας και στο ερευνητικό κέντρο της Valagro ήταν ένα από τα βασικά κίνητρα της Syngenta για να προχωρήσει στην εξαγορά.

Ξεκινά η συνδιανομή των Τaegro και Yield On

Ο Κώστας Οικονομίδης

Τον οδικό χάρτη της ανάπτυξης των δύο επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα παρουσίασαν ο Κώστας Οικονομίδης, CP Marketing & Technical Head της Syngenta Hellas και ο Κώστας Δημασής, Market Development Manager της Valagro Hellas, αποκαλύπτοντας ότι από την επόμενη κιόλας χρονιά ξεκινά η προϊοντική συνεργασία, με τη συνδιανομή των Taegro και Yield On.

Πρόκειται για δύο εμβληματικά προϊόντα, με το πρώτο να ανήκει στην «οικογένεια» των βιολογικών μυκητοκτόνων της Syngenta, που στοχεύει εχθρούς όπως το ωίδιο και ο βοτρύτης σε περισσότερες από 70 καλλιέργειες. Το δε Yield On συγκαταλέγεται στους πλέον πρόσφατους βιοδιεγέρτες της Valagro και, απευθυνόμενο κυρίως στις γραμμικές καλλιέργειες, συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας. Βέβαια, η φαρέτρα των δύο εταιρειών περιλαμβάνει πλέον μια πλειάδα λύσεων για τους παραγωγούς, με το βιολογικό εντομοκτόνο Clavius της Syngenta, που βασίζεται σε ένα τριπλό μείγμα φυτικών και αιθέριων ελαίων, καθώς και λιπαρών αλάτων, να αντιμετωπίζει μυζητικά έντομα, ακάρεα και άλλους εχθρούς πολλών καλλιεργειών.

Ο Κώστας Δημασής

Στο πεδίο των βιοδιεγερτών, τα Viva, Αctiwave, Vitasene, Μegafol και Talete της Valagro είναι κάποια από τα πολύ γνωστά και καθιερωμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά. Το Vixeran θα αποτελέσει τον πρώτο μικροβιακό βιοδιεγέρτη της Syngenta που αναμένεται να κάνει μέσα στο 2023 την εμφάνισή του στη χώρα μας.

Την ίδια χρονιά, επίσης, πρόκειται να κυκλοφορήσει και η πρώτη ψεκαστή φερομόνη της Syngenta για το αμπέλι, όπως αποκάλυψε ο κ. Οικονομίδης,  ο οποίος υπογράμμισε ότι η συνεργασία των δύο εταιρειών έχει ήδη ξεκινήσει και σε επίπεδο logistics.