Συνωστισμό σε ψυγεία και καταψύκτες έφεραν τα lockdowns στην εστίαση

Για φαινόμενα… συνωστισμού στους ψυκτικούς θαλάμους και στους βιομηχανικούς καταψύκτες κάνουν λόγο επιχειρηματίες από τους κλάδους των logistics και της βιομηχανίας τροφίμων της Ευρώπης, καθώς ο «ξαφνικός θάνατος» που επέβαλαν στην εστίαση οι καραντίνες έστειλε πλήθος προϊόντων κυριολεκτικά… στο ψυγείο.

Κρέατα και οπωροκηπευτικά, τα οποία, υπό κανονικές συνθήκες, επρόκειτο να διατεθούν νωπά στην αγορά του HoReCa βρέθηκαν ξαφνικά να διαγκωνίζονται για λίγα τετραγωνικά μέτρα με τα κατεψυγμένα. «Από τη στιγμή που δεν μπορείς να βρεις χώρο για να αποθηκεύσεις τα προϊόντα σου, είσαι αναγκασμένος να ‘‘κόψεις’’ από την παραγωγή», λέει στο πρακτορείο Bloomberg ο Κristof Wallays, γενικός διευθυντής της Agristo, βελγικής βιομηχανίας επεξεργασίας πατάτας. Η εταιρεία του αναγκάστηκε το προηγούμενο διάστημα να μειώσει την ημερήσια παραγωγή της κατά 20%, καθώς οι καταψύκτες της ήταν πλήρεις, ενώ, παρά τις προσπάθειές της, δεν κατόρθωσε να βρει διαθέσιμους προς ενοικίαση αποθηκευτικούς χώρους. Η Lineage Logistics, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους logistics παγκοσμίως, εκτιμά ότι πάνω από το 90% των ψυκτικών θαλάμων που διαθέτει στην Ευρώπη είναι ήδη γεμάτοι.

«Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο πλέον, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα τροφοδoτείται κανονικά», δηλώνει στο πρακτορείο ο επικεφαλής Διεθνών Επιχειρήσεων του ομίλου, Mike McClendon. Ομοίως, στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει πλέον ελάχιστος διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος, σύμφωνα με τον Shane Brennan, διευθύνοντα σύμβουλο της Cold Chain Federation.

Tα πράγματα αναμένεται να γίνουν πιο δύσκολα, καθώς οσονούπω ξεκινά στη χώρα η περίοδος διάθεσης των αρνιών, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να καταφθάσουν και οι νέες σοδειές προϊόντων, όπως η πατάτα ή άλλα οπωροκηπευτικά.