Συντάξεις: Στο περίμενε για ακόμα δύο μήνες όσοι χρωστούν πάνω από 6.000 ευρώ

Τουλάχιστον δύο μήνες ακόμα θα πρέπει να κάνουν υπομονή οι μη μισθωτοί που βρίσκονται προ των πυλών της συνταξιοδότησης, αλλά έχουν στον e-ΕΦΚΑ οφειλές, oι οποίες υπερβαίνουν τα 6.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για αγρότες ή τα 20.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, η σχετική δυνατότητα θα δοθεί στους ασφαλισμένους μέσα στο επόμενο δίμηνο. Η καθυστέρηση οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις δυσκολίες διασύνδεσης των συστημάτων του ΕΦΚΑ με εκείνα των τραπεζών.

Όπως είναι γνωστό, προκειμένου να ενταχθεί στη ρύθμιση, πέραν των υπόλοιπων προϋποθέσεων (συμπλήρωση 67ου έτους ηλικίας, καταβολή εισφορών για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης), ο αγρότης θα πρέπει να έχει καταθέσεις που δεν ξεπερνούν τα 6.000 ευρώ. Εφόσον αυτό ισχύει, θα λαμβάνει τη σύνταξή του «κουρεμένη» κατά 60% σε μηνιαία βάση μέχρι το χρέος του να πέσει στα 6.000 ευρώ.

Από το σημείο αυτό και μετά, για την εναπομείνασα οφειλή θα γίνεται συμψηφισμός με τμήμα της σύνταξης σε έως 60 δόσεις, όπως ισχύει σήμερα, μέχρι να εξοφληθεί. Το αντίστοιχο όριο καταθέσεων για τους αγρότες είναι τα 12.000 ευρώ.