Συμμαχία ετοιμάζουν ΕΕΠΕΣ, ΕΣΥΦ και ΣΠΕΛ (video)

Στη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου στον κλάδο των εισροών με στόχο μια κοινή εκπροσώπηση και την ενίσχυση της θέσης τους στην αγορά προχωρούν οι επιχειρήσεις σπόρων, φυτοπροστατευτικών και λιπασμάτων μέσω των θεσμικών εκπροσώπων τους.

Συντονίζουν το βηματισμό τους με κοινό σχήμα ΕΕΠΕΣ, ΕΣΥΦ και ΣΠΕΛ

Όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ) –στην οποία φαίνεται ότι ανήκει και η σχετική πρωτοβουλία-  στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οριστική απόφαση για τη μορφή που θα πάρει θεσμικά το νέο σχήμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΠΕΣ, Θύμη Ευθυμιάδη (φωτ.), εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα δευτεροβάθμιο όργανο (Συνομοσπονδία) ή μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, με το νομικό τμήμα της Ένωσης να εξετάζει αυτό το διάστημα τις νομικές πτυχές και των δύο προτεινόμενων λύσεων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυμιάδης, το σκεπτικό της κίνησης είναι «να δημιουργηθεί μια κονή στρατηγική, μια κοινή πλατφόρμα, άτυπη σε πρώτη φάση, που θα αναδείξει τη συμβολή των εισροών στη γεωργική ανάπτυξη».

Προφανής στόχος, επίσης, είναι να δημιουργηθεί κι ένας ισχυρότερος μοχλός πίεσης προς την πολιτεία για το θέμα του παραεμπορίου και της παράνομης διακίνησης αγροτικών εφοδίων, ζήτημα που «καίει» τις επιχειρήσεις του κλάδου και το οποίο αναφέρθηκε πολλάκις στις τοποθετήσεις όλων σχεδών των παριστάμενων.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποκαλυπτήρια του νέου σχήματος, για το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, έχει βολιδοσκοπηθεί και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ)-  αναμένεται να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες, με τον κ. Ευθυμιάδη να τοποθετεί την πρώτη κοινή παρουσίαση μέσα στο καλοκαίρι.

Αποκαλυπτική του γεγονότος ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ήταν η παρουσία στη γενική συνέλευση της ΕΕΠΕΣ τόσο του προέδρου του ΕΣΥΦ, Γιάννη Διοκαράντου όσο και εκπροσώπου του ΣΠΕΛ.

Δε συνέβη το ίδιο ωστόσο και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το οποίο δεν υπήρξε καμία εκπροσώπηση στη συνέλευση, παρά το ότι υπήρξε σχετική πρόσκληση- γεγονός το οποίο σχολιάστηκε αρνητικά από όλους τους συμμετέχοντες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δημιουργία συμπράξεων και συμμαχιών μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων εισροών (λιπάσματα, σπόροι, φυτοπροστατευτικά, ζωοτροφές) είναι μια τάση που παρατηρείται και στη διεθνή αγορά και συνδέεται με την αύξηση της συγκέντρωσης στον κλάδο, μετά τις πρόσφατες μεγάλες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων των τελευταίων ετών.