Η συζήτηση για το Στρατηγικό Σχέδιο στη Βουλή δεν μας έκανε πιο σοφούς

Η προχθεσινή συζήτηση για το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν μας έκανε πιο σοφούς.

Κατ’ αρχάς, υπήρξε μία ευρύτερη σύμπνοια μεταξύ πολλών βουλευτών για τους στόχους του Σχεδίου που, ούτως ή άλλως, απορρέουν από τη συμφωνία της ΚΑΠ, για να ακολουθήσουν οι αναμενόμενες αψιμαχίες σε διάφορα επίπεδα αντιπαράθεσης:

Καθυστερήσατε να φέρετε το Σχέδιο, ενώ αντί να χαράξετε πολιτικές κάνετε πολιτική επικοινωνία, είπε η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Δεν έχετε συγκεκριμένες προτάσεις και για αυτό δεν συμμετείχατε ούτε στον περιφερειακό διάλογο, απάντησε η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Εμείς είχαμε Στρατηγικό Σχέδιο από το 2016, ανέφερε πρώην υπουργός Γεωργίας της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος μάλιστα είπε ότι αγωνίστηκε να μην υπάρξει πλήρης σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων, προφανώς συγχέοντας την εξωτερική με την εσωτερική σύγκλιση.

Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε στο συρτάρι το έτοιμο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Το δεύτερο επίπεδο αντιπαράθεσης αφορούσε την προσπάθεια κάποιων να πιστωθούν οι ίδιοι κάτι θετικό και να χρεώσουν στον απέναντι κάτι αρνητικό.

Δεν έχετε το θάρρος να προχωρήσετε γρήγορα στην άμεση σύγκλιση των ενισχύσεων, ανέφερε βουλευτής. Προφανώς, όμως, επειδή γνωρίζει ότι αυτό θα θίξει πολλούς, τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων που θα αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις στους υπολοίπους (κάτι, βέβαια, που μόνο σε πολύ μικρό βαθμό μπορεί να γίνει).

Δώστε από την ΚΑΠ εκείνους τους πόρους που χρειάζονται για να αποζημιώνονται απρόσκοπτα οι παραγωγοί, ανέφερε βουλευτής από την περιοχή που βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας πληρωμών του ΕΛΓΑ.

Για να ακολουθήσουν, τέλος, αρκετές τοποθετήσεις για την ανάγκη λήψης μέτρων υπέρ κάποιων προϊόντων, τα οποία βέβαια παράγονται στην εκλογική περιφέρεια κάποιων βουλευτών: ελαιόλαδο, ορεινή και νησιωτική προβατοτροφία, ρύζι, βιομηχανική ντομάτα, πορτοκάλια κ.λπ.

Εμείς, πάντως, κρατάμε δύο από τα θετικά.

Πρώτον, ότι το ΥΠΑΑΤ γνωστοποίησε την πρόταση του Στρατηγικού Σχεδίου που θέτει σε διαβούλευση.

Δεύτερον, ότι αυτή η αποσαφήνιση θα περιορίσει την εκδούλευση των αγροτών που επιχείρησαν πολλοί, υποσχόμενοι επιδοτήσεις για οτιδήποτε, ακόμη και για πριμ αποχώρησης από το επάγγελμα των 50.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι βέβαιο: Μετά την κατάθεση του πρώτου αυτού Σχεδίου, ακόμη και σε συνθήκες COVID-19, πρέπει να ακολουθήσει μία ευρύτατη διαβούλευση τους επόμενους μήνες με τους άμεσα ενδιαφερόμενους σε πολλά επίπεδα.