Τα έντομα ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης
Η εκτροφή εντόμων έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται ως μια βιώσιμη και οικολογικά φιλική πηγή πρωτεΐνης, προσφέροντας πλήθος πλεονεκτημάτων. Τα έντομα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, περιλαμβάνοντας πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, βιταμίνες και μέταλλα, και απαιτούν λιγότερους πόρους σε σύγκριση με την παραδοσιακή κτηνοτροφία.
Η παραγωγή τους έχει χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς καταναλώνουν λιγότερο νερό και εκλύουν λιγότερα αέρια θερμοκηπίου. Επίσης, η εκτροφή εντόμων συμβάλλει στη μείωση των αποβλήτων, καθώς μπορούν να τρέφονται με οργανικά υπολείμματα, μετατρέποντάς τα σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας.
Στην Ευρώπη παρατηρείται σημαντική επένδυση στην εκτροφή εντόμων, η οποία έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας αναπτυσσόμενης βιομηχανίας. Χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Γερμανία φιλοξενούν πολλές εταιρείες, που ειδικεύονται στην παραγωγή διάφορων τύπων εντόμων.
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, λιπαρά οξέα και βιταμίνες παράγονται και για ανθρώπινη κατανάλωση, ωστόσο μόνο από συγκεκριμένα είδη εντόμων που έχουν λάβει την απαραίτητη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Αυτά τα έντομα προορίζονται κυρίως για συστατικά σε ζωοτροφές χοίρων, πουλερικών και ψαριών, με την αγορά τροφών για κατοικίδια ζώα να αποτελεί την πιο σημαντική στην Ευρώπη. Επιπλέον, τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, λιπαρά οξέα και βιταμίνες παράγονται και για ανθρώπινη κατανάλωση, ωστόσο μόνο από συγκεκριμένα είδη εντόμων, που έχουν λάβει την απαραίτητη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η εξέλιξη καταδεικνύει τη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών στην εκτροφή εντόμων ως βιώσιμη εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης.
Ωστόσο, στην Ελλάδα, η εκτροφή εντόμων παραμένει ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Δεν υπάρχει κάποια εταιρεία, που να δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία.
Στο πλαίσιο αυτής της προοπτικής, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και, πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του καθηγητή Χρήστου Αθανασίου στο Εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος με έδρα τον Βόλο, έχει αναλάβει πρωτοβουλία. Σε συνεργασία με την εταιρεία Ζωοτροφές Αναστασιάδης, με έδρα το Κιλκίς, πραγματοποίησαν το πρώτο βήμα, σχεδιάζοντας και εγκαθιστώντας μια πιλοτική μονάδα εκτροφής εντόμων στο πλαίσιο του έργου ENTOFEED.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα έντομα που παράχθηκαν στο πλαίσιο του έργου ENTOFEED χρησιμοποιήθηκαν για μερική αντικατάσταση των συμβατικών πηγών πρωτεΐνης, ενσωματώνοντάς τα σε ζωοτροφές για γαλόπουλα.
Τα αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής δοκιμής ήταν πολύ ενθαρρυντικά, δείχνοντας τη δυνατότητα για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στην παραγωγή ζωοτροφών. Αυτό το εγχείρημα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη χώρα μας στον κλάδο της εκτροφής εντόμων και ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές εξελίξεις και επενδύσεις, που μπορούν να ενισχύσουν την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.
γράφουν οι: Χρήστος Αθανασίου, καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χριστίνα Αδαμάκη-Σωτηράκη, υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Ρούμπος, καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών,Αναστάσιος Αναστασιάδης, συνιδιοκτήτης της εταιρείας Ζωοτροφές Αναστασιάδη.