Τα προθεσμιακά στο καλαμπόκι δεν πτοούνται από τις προβλέψεις του USDA για τα αποθέματα

Επιμένουν για μεγάλο στοκ σε σιτάρια και σόγια οι Αμερικανοί

αγορά

Aν και η τελευταία έκθεση του USDA για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών κάθε άλλο παρά ευνοϊκή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για τις τιμές, τα προθεσμιακά συμβόλαια στο καλαμπόκι έδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή.

Την περασμένη Δευτέρα, τα συμβόλαια Μαΐου «τσίμπησαν» 7,5 σεντς και συνέχισαν την ανοδική τους πορεία τις επόμενες δύο μέρες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έκανε, στο report του για τον μήνα Απρίλιο, λόγο για αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων από τη σεζόν 2016-17 στους 222,98 εκατ. τόνους, όταν οι εκτιμήσεις της αγοράς μιλούσαν για 221,81 εκατ. τόνους και το στοκ της προ-προηγούμενης χρονιάς είχε φτάσει τα 211,83 εκατ. τόνους. Παράλληλα, η πρόβλεψη για την παραγωγή της Βραζιλίας αναβαθμίστηκε στα 92,43 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές της να αναμένονται εξίσου αυξημένες στα 32 εκατ. τόνους (από 14 εκατ. τόνους ένα χρόνο πριν). 

Ανάλογη εικόνα και στο σιτάρι, με τα παγκόσμια αποθέματα, όπως αυτά παρουσιάζονται από το USDA, να χαρακτηρίζονται «τεράστια» από παράγοντες της αγοράς και –σαν να μην έφτανε αυτό– τις προβλέψεις για την παγκόσμια κατανάλωση να αναθεωρούνται επί τα χείρω, έστω και οριακά, κατά 0,6 εκατ. τόνους, στα 740,8 εκατ. τόνους (μείον 1 εκατ. τόνοι, μάλιστα, στις ΗΠΑ).

Σε ό,τι αφορά τη σόγια, το USDA έκανε λόγο για αποθέματα 445 εκατ. μπούσελ (10 εκατ. μπούσελ υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη μηνιαία πρόβλεψη) στις ΗΠΑ, νούμερο που, πάντως, δεν απείχε πολύ από τις προβλέψεις της αγοράς που ανέμενε αύξηση στα 444 εκατ. μπούσελ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το στοκ από την περυσινή σεζόν υπολογίζεται στα 87,41 εκατ. τόνους (νέο ιστορικό υψηλό), όταν ένα χρόνο πριν, ήταν στα 77,13 εκατ. τόνους. «Υπεύθυνη» για το νέο ρεκόρ των αποθεμάτων είναι κατά κύριο λόγο η Βραζιλία, όπου η πιο πρόσφατη εκτίμηση για την σοδειά της περυσινής σεζόν είναι στα 111 εκατ. τόνους, όταν την περίοδο 2015-16 είχε διαμορφωθεί στα 96,5 εκατ. τόνους.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο καλαμπόκι, πάντως, η αγορά αντέδρασε άμεσα στους «χρησμούς» του USDA για τη σόγια, με τα προθεσμιακά του Μαΐου να υποχωρούν την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλά 12μήνου.

Τα προθεσμιακά στο καλαμπόκι δεν πτοούνται από τις προβλέψεις του USDA για τα αποθέματα