Αυτό το άρθρο είναι 13 μηνών

Το ταξίδι της εκτροφής του μεταξοσκώληκα στο Μουσείο Μετάξης

04.06.2023
2' διάβασμα
to-taxidi-tis-ektrofis-tou-metaxoskolika-sto-mouseio-metaxis-293840

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς ξεκίνησε στις 20 Μαΐου επίδειξη σηροτροφίας για τους επισκέπτες του Μουσείου Μετάξης στο Σουφλί, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Η Δήμητρα Δημισκίδου, τοπική διαχειρίστρια στο Μουσείο, εξηγεί ότι η δράση της σηροτροφίας διαρκεί 40 μέρες, όση είναι και η περίοδος εκτροφής του μεταξοσκώληκα και γίνεται σε ετήσια βάση από το Μουσείο.

«Κάθε χρόνο, κατά την περίοδο εκτροφής, οι επισκέπτες του Μουσείου έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά μεταξοσκώληκες και να γνωρίσουν τη διαδικασία εκτροφής τους. Υπάρχει στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου εξειδικευμένη προβολή, η οποία παρουσιάζει όλες τις φάσεις και τα στάδια της σηροτροφίας από την εκκόλαψη του μεταξόσπορου και την εκτροφή του μεταξοσκώληκα με φύλα μουριάς μέχρι και την ύπαρξη της μεταξωτής φούσκας, του κουκουλιού».

Η εκτροφή, στα σπίτια ή στις βιομηχανικές μονάδες, γίνεται σε μεγάλες οριζόντιες επιφάνειες, τα «κρεβάτια». Στο Μουσείο, οι μεταξοσκώληκες είναι τοποθετημένοι σε τελαράκια και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, ώστε οι επισκέπτες να βλέπουν πώς αναπτύσσονται. Διανύουν πέντε ηλικίες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν τέσσερις ύπνοι.

Στην παρούσα φάση παρουσιάζονται μεταξοσκώληκες πρώτης, δεύτερης και τρίτης ηλικίας και οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από τον ρυθμό ανάπτυξής τους. Στην εκκόλαψη του σπόρου, ο μεταξοσκώληκας είναι περίπου 2 με 3 χιλιοστά και στην τελευταία του ηλικία φτάνει τα 8 με 9 εκατοστά. Οι επισκέπτες, είτε μεμονωμένοι είτε σε ομάδες, παρακολουθούν το τάισμά τους, αρχικά με μικρά φύλλα μουριάς που τα τεμαχίζουν και στη συνέχεια με ολόκληρα φύλλα.

Η κα Δημισκίδου προσθέτει ότι σε πολλά από τα σχολεία που τους επισκέπτονται, εκτός από την περιήγηση, πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας.