Άνοιξε το Τaxis για τις δηλώσεις, οι πρώτες οδηγίες για το Ε3 (upd)

Κόφτης στις επιστροφές φόρου από τους συμψηφισμούς με ΕΝΦΙΑ

Σε λειτουργία τέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης 5 Απριλίου η εφαρμογή του Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2015.

Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό σε πόσες δόσεις θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το φόρο που θα προκύψει από τα εκκαθαριστικά. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προς τους θεσμούς είναι η εξόφληση να γίνεται σε έως έξι μηνιαίες δόσεις για όσους υποβάλουν δηλώσεις μέχρι τα τέλη Μαϊου και από εκεί και πέρα ο αριθμός των δόσεων να μειώνεται κατά μία για κάθε επιπλέον μήνα υποβολής (δηλαδή έως πέντε δόσεις για όσους υποβάλουν δήλωση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, τέσσερις για όσους την υποβάλουν έως τα τέλη Ιουλίου κ.ο.κ.).

Oι δανειστές ωστόσο δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί επί της πρότασης αυτής, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να ισχύσει τελικά ό,τι και φέτος: Δηλαδή ο φόρος να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στα τέλη Ιουλίου.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι για τους αγρότες φέτος η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρωθεί με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχει αυξηθεί από το 55% στο 75%.

Οι πρώτες οδηγίες και η προθεσμία

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών και, ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Εσόδων, εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία δίνονται και οι πρώτες οδηγίες συμπλήρωσης των δηλώσεων. 

Η εγκύκλιος παρέχει διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση του Ε3, την κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωση φορολογικού έτους 2015, έντυπο το οποίο συμπληρώνεται από ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. 

Οι οδηγίες δίδονται δεδομένου ότι και φέτος υπήρξαν αλλαγές στους κωδικούς του εντύπου Ε3, η συμπλήρωση των οποίων απαιτεί διευκρινίσεις.

Μια από αυτές αφορά όσους ασκούν αγροτική δραστηριότητα χωρίς ωστόσο να υπάγονται στο κανονικό ή το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, φέτος προστέθηκε νέος κωδικός 598 για τους ασκούντες αγροτική δραστηριότητα και μη υπαγόμενους σε καθεστώς Φ.Π.Α. δηλαδή, οι μη υπαγόμενοι στο κανονικό ή ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α..

Τα πρόσωπα αυτά δηλώνουν εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (ΠΟΛ.1116/10.6.2015) το οποίο μεταφέρεται από τον κωδ.347 του πίνακα Ζ’ στους ανάλογους κωδικούς της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1). Σ’ αυτή την περίπτωση δεν συμπληρώνεται ο Κ.Α.Δ. 99999998 όπως στο προηγούμενο φορολογικό έτος.

Από την ίδια εγκύκλιο προκύπτει επίσης ότι -μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον, δηλαδή μέχρι να δοθεί με νέα διάταξη παράταση, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό- η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων εκπνέει στις 30 Απριλίου. 

Γιάννης Τσατσάκης