Στο τελευταίο στάδιο το πρόγραμμα για τον δάκο στην Πελοπόννησο

Μηδενικά προβλήματα, παρά τις αυξημένες δακοσυλλήψεις

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δακοκτονία στην Πελοπόννησο, όπου οι περισσότερες ΔΑΟΚ υλοποιούν το τρίτο στάδιο σε όσες περιοχές έκριναν απαραίτητο. Η συνολική εικόνα είναι θετική, αφού και η ζέστη που επικράτησε ήταν σύμμαχος στην προσπάθεια που έγινε για την καταπολέμηση του δάκου.

Από τη ΔΑΟΚ Αργολίδας, η Ντίνα Σπανού εξηγεί ότι «ο τελευταίος ψεκασμός έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 28η Οκτωβρίου. Η εικόνα είναι καλή, αφού σε γενικές γραμμές ο καρπός είναι καθαρός και η όποια ζημιά έχει γίνει είναι από την ανομβρία».

Από τη ΔΑΟΚ Κορινθίας, ο Γιάννης Καλαντζής επισημαίνει ότι «έχει αρχίσει ο τελευταίος ψεκασμός και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Δεν έχουμε πολλές δακοσυλλήψεις, αλλά τώρα πλέον χρειάζεται προσοχή, αφού στο τέλος του μήνα αρχίζει η συγκομιδή».

Από τη ΔΑΟΚ Λακωνίας ο Γιάννης Ράλλης τονίζει ότι «γενικά είχαμε μια καλή χρονιά τόσο σε ό,τι έχει κάνει με τον δάκο όσο και γενικότερα με τις εντομολογικές ασθένειες. Περίπου στις 25 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η δακοκτονία με θετικά αποτελέσματα, αφού βοήθησε ο καιρός. Υπενθυμίζω την ανάγκη να γίνονται σε σωστό χρόνο οι προσλήψεις προσωπικού, αλλά και οι προμήθειες φαρμάκων».

Στη Μεσσηνία, η Δήμητρα Δημητρούλια σημειώνει ότι «είχαν μειωθεί σημαντικά οι πληθυσμοί με τον καύσωνα, αλλά τώρα έχει αρχίσει μία άνοδος ειδικά στις παραλιακές περιοχές όπου εντείνεται το πρόγραμμα των ψεκασμών».

Τέλος, από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας ο Αντώνης Παρασκευόπουλος τονίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο τέταρτος ψεκασμός με μηδενική δακοπροσβολή. «Η πρόσφατη αύξηση των δακοσυλλήψεων δεν μας ανησυχεί καθόλου και πιστεύουμε ότι θα το ελέγξουμε», καταλήγει.