Τέλη Αυγούστου έρχονται τα ραβασάκια του φετινού ΕΝΦΙΑ

Τέλη Αυγούστου έρχονται τα ραβασάκια του φετινού ΕΝΦΙΑ

Στις δύο τελευταίες εβδομαδιαίες του Αυγούστου αναμένεται να αναρτηθούν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φετινού ΕΝΦΙΑ ο «λογαριασμός» του οποίου ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

Το φόρο θα κληθούν να καταβάλλουν περίπου 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, με τις δόσεις, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, να έχουν οριστεί στις τέσσερις, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του χρόνου. Από το υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται και το σενάριο η εξόφληση να γίνει σε πέντε δόσεις (με την τελευταία τον Ιανουάριο του 2018), αν και σε αυτή την προοπτική αντιδρούν οι δανειστές…

Για άλλη μια χρονιά, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα εξαιρούνται από τον κύριο φόρο, ωστόσο συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του συμπληρωματικού – γεγονός που, όπως έχουν γράψει το ypaithros.gr και η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» οδηγεί σε σημαντικές επιβαρύνσεις ένα μεγάλο αριθμό οργανωμένων κτηνοτροφικών μονάδων.

Από το υπουργείο Οικονομικών πάντως ισχυρίζονται ότι τα ποσά που καταλογίζονται για τη συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα είναι γενικά μικρά ενώ, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην «Ύπαιθρο Χώρα» η αρμόδια υφυπουργός, Κατερίνα Παπανάτσιου, ανέφερε ότι η πλήρης απαλλαγή των αγροκτηνοτροφικών κτισμάτων εξετάζεται στο πλαίσιο της συνολικής αναμόρφωσης του φόρου ακίνητης περιουσίας. 

Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα διορθώσεων στις δηλώσεις μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ενώ για τις εκπρόθεσμες διορθώσεις το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ.