Τεστάρει νέες ποικιλίες δαµάσκηνου ο AΣ Νέστος

Σε δύο χρόνια τα πρώτα αποτελέσµατα από το «πείραµα» που υλοποιείται σε συνεργασία µε την Jupiter

Εξι νέες ποικιλίες δαμάσκηνου, που θα διευρύνουν την γκάμα των επιλογών για τους παραγωγούς-μέλη του και, παράλληλα, θα «ξεκλειδώσουν» καινούργιες αγορές, ετοιμάζεται να προσθέσει στη φαρέτρα του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νέστος.

Πρόκειται για τις νοτιοαφρικανικές African Delight, Ruby Star, African Rose, Ruby Sun, Ruby Crisp και Sun Kiss, που αναπτύχθηκαν από την Culdevco και κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο στο πλαίσιο της συνεργασίας του συνεταιρισμού με τον διεθνή όμιλο Jupiter. Όπως σημειώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣ Νέστος, Γιάννης Πασσαλίδης, τα πρώτα δέντρα φυτεύτηκαν ήδη στον κάμπο του Νέστου σε συνολική έκταση 12 στρεμμάτων (2 στρέμματα για κάθε ποικιλία).

Η επιλογή των ποικιλιών έγινε με βάση τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, αλλά και τις δυνατότητες προσαρμογής στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. «Οι φυτεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία, γιατί μπορεί ο κάμπος μας να φαίνεται ομοιόμορφος, ωστόσο υπάρχουν ανά σημείο σημαντικές διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά την υγρασία και τη θερμοκρασία», εξηγεί ο κ. Πασσαλίδης.

«Για μια πλήρη εικόνα θα χρειαστούν πέντε χρόνια, όμως ένα πρώτο δείγμα μπορούμε να έχουμε σε μια διετία. Θέλουμε να παρακολουθήσουμε από κοντά την ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία τους, πιθανές ασθένειες κ.λπ., ώστε να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα», τονίζει.

Αν όλα πάνε καλά, σε δύο χρόνια από τώρα ο συνεταιρισμός θα είναι σε θέση να προτείνει στους παραγωγούς τις ποικιλίες με τις καλύτερες αποδόσεις, ώστε, σε συνεργασία μαζί του, να προχωρήσουν σε εκτεταμένες φυτεύσεις. «Ήδη, διαθέτουμε κάποιες παραδοσιακές ποικιλίες, όπως η Angelino, με τις οποίες καταφέραμε, ακόμα και σε δύσκολες χρονιές, να μη βρεθούμε εκτός αγοράς. Το κλειδί είναι να προχωρήσουμε συντεταγμένα και με μακροπρόθεσμο σχέδιο», υπογραμμίζει ο κ. Πασσαλίδης.

Τα τελευταία χρόνια, ο ΑΣ Νέστος έχει ρίξει το βάρος στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, ιδίως με το ακτινίδιο, το οποίο, με εκτάσεις που ξεπερνούν τα 1.000 στρέμματα, αποτελεί και τον κύριο όγκο της παραγωγής του. «Καλώς ή κακώς, η Ευρώπη έχει κορεστεί, επομένως ο στόχος πλέον είναι να πάμε σε πιο μακρινούς προορισμούς. Η διαδικασία είναι πιο δύσκολη, εκεί όμως υπάρχει το εμπορικό ενδιαφέρον», σχολιάζει ο συνομιλητής μας. Φέτος, η προσπάθεια φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς, καθώς περισσότερα από 70 κοντέινερ στάλθηκαν σε ΗΠΑ, Καναδά, Ν. Αφρική, Σιγκαπούρη, Κίνα, Σαουδική Αραβία κ.ά.

Επενδύσεις σε ψυκτικούς θαλάμους

Αν και τα τελευταία δύο χρόνια οι εξαγωγές ακτινιδίου «τρέχουν» με ταχύτατους ρυθμούς και οι τιμές είναι ικανοποιητικές, ο κ. Πασσαλίδης εμφανίζεται επιφυλακτικός για το μέλλον: «Βλέπουμε έναν ‘‘οργασμό’’ νέων φυτεύσεων χωρίς κανένα σχέδιο ή προγραμματισμό. Μόνο φέτος εκτιμάται ότι μπήκαν περί τα 10.000 στρέμματα. Αν αυτό ισχύει, έχουμε ξεπεράσει πανελλαδικά τα 130.000 στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν έχουμε απώλειες, τα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα ξεπεράσουμε τους 400.000 τόνους, νούμερο πολύ υψηλό».

Η ανησυχία του εντείνεται από το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα μας δεν αξιοποίησε τα προβλήματα των βασικότερων ανταγωνιστών της, ώστε να κερδίσει αγορές. «Παρασυρμένοι από την έντονη ζήτηση, αρκετοί επέλεξαν την εύκολη λύση να δώσουν τα ακτινίδιά τους σε Ιταλούς και Ισπανούς, οι οποίοι βέβαια στη συνέχεια τα διέθεσαν ως ‘‘ιταλικά’’ και ‘‘ισπανικά’’. Νομίζω ότι εδώ χάσαμε ως χώρα μια ευκαιρία», τονίζει.

Αυτό καθιστά, κατά τη γνώμη του, ακόμα πιο επιτακτική τη δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων, ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα συνεταιρισμών, αλλά και ιδιωτικών εξαγωγικών εταιρειών. Σε αυτό το πνεύμα, ο ΑΣ Νέστος έχει προγραμματίσει επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού, για επέκταση των ψυγείων και αγορά νέου μηχανήματος διαλογής, ενώ σχεδιάζεται μία ακόμα ύψους 2 εκατ. ευρώ για την ανέγερση επιπλέον ψυκτικών θαλάμων σε νέα έκταση που έχει αγοραστεί για τον σκοπό αυτόν.

Αυξάνονται οι εκτάσεις με πράσινο σπαράγγι

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο ΑΣ Νέστος αυξάνει τις εκτάσεις με πράσινο σπαράγγι για το οποίο, όπως τονίζει ο κ. Πασσαλίδης, υπάρχει ζήτηση και από την εγχώρια αγορά, σε αντίθεση με το λευκό που «φαίνεται ότι δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, γι’ αυτό και φεύγει σχεδόν εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό».

«Καταλήξαμε σε κάποιες ποικιλίες, σκοπεύουμε να δοκιμάσουμε και μερικές νέες στο μέλλον και, πλέον, έχουμε φτάσει τα 150 στρέμματα. Ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να μπουν και άλλες εκτάσεις από παραγωγούς», καταλήγει.

Συνολικά, οι εκτάσεις με σπαράγγι που καλλιεργούνται από τα μέλη του ΑΣ Νέστος (που, σημειωτέον, ξεκίνησε το 1988 ως συνεταιρισμός σπαραγγοπαραγωγών) ανέρχονται σε 700 στρέμματα, ενώ άλλα 300 στρέμματα περίπου καταλαμβάνουν τα πυρηνόκαρπα, κυρίως βερίκοκο και δαμάσκηνο.