Τετραπλή στήριξη της Μπάρμπα Στάθης στους παραγωγούς συμβολαιακής

Αυξήσεις τιμών, ταχύτερες πληρωμές και νέα τεχνολογικά εργαλεία παρέχει στους συνεργάτες της η εταιρεία

Μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας Μπάρμπα Στάθης είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν πριν από λίγες μέρες οι συνεργαζόμενοι με συμβολαιακή γεωργία παραγωγοί της.

Για πρώτη φορά, οι πόρτες της επιχείρησης άνοιξαν στους πολύτιμους συνεργάτες της, με αφορμή την ολοκλήρωση εκπαιδευτικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δουν από κοντά όλη την παραγωγική διαδικασία.

Δηλαδή, το ταξίδι που κάνουν τα λαχανικά από τη στιγμή που θα συγκομιστούν από το χωράφι, θα φτάσουν στην τυποποίηση και, στη συνέχεια, στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας μέσα από τον κόπο και τις αγωνίες των παραγωγών, οι οποίες μετουσιώνονται και καταλήγουν σε προϊόντα μοναδικής αξίας, ποιότητας και ασφάλειας.

Τους παραγωγούς υποδέχθηκε μια μεγάλη ομάδα εργαζομένων της Μπάρμπα Στάθης, οι οποίοι σε κάθε βήμα της παραγωγής εξηγούσαν με λεπτομέρεια όλες τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Με το τέλος της ξενάγησης, τους παραγωγούς καλωσόρισε και υποδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νικήτας Ποθουλάκης (φωτό κάτω), ο οποίος τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία, την οποία χαρακτήρισε αμιγώς αποτελεσματική και σπάνια για την ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα.

 

«Μια σχέση ζωής»

«Η σχέση αυτή είναι ζωής. Υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί που είναι συνεργάτες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Είναι συνεργασία πολλών ετών, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού και με μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να αυξήσουμε την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά μας», επισήμανε ο κ. Ποθουλάκης.

Όπως είπε κατά την ομιλία του προς τους παραγωγούς, η Μπάρμπα Στάθης στηρίζει τον πρωτογενή τομέα πάνω σε τέσσερις πυλώνες, με βασική προτεραιότητα τους ίδιους τους Έλληνες παραγωγούς. Ο πρώτος πυλώνας είναι η τεχνολογία, εφαρμόζοντας γεωργία ακριβείας, αλλά και τεχνολογικής γεωπονικής υποστήριξης σε επίπεδο σπόρων.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη που προσφέρει η εταιρεία, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα, δυσκολίες και κίνδυνοι υπάρχουν μπροστά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αυξήσεις που δόθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στις τιμές των προϊόντων που απορροφώνται από τους παραγωγούς και οι πληρωμές των τιμολογίων σε πιο κοντινές ημερομηνίες.

Ένα με τις τοπικές κοινωνίες

Ο τρίτος πυλώνας είναι ο τεχνολογικός εξοπλισμός και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανάπτυξη όλης της ομάδας των παραγωγών. Σε αυτό το πλαίσιο, τρέχει το πρόγραμμα με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή για διετείς υποτροφίες στα παιδιά των παραγωγών που συνεργάζονται με την εταιρεία. Ο τέταρτος και τελευταίος πυλώνας αφορά τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών με την εμπιστοσύνη που δείχνουν σε νέους επιστήμονες γεωπόνους, οι οποίοι προέρχονται από τις ίδιες τοπικές κοινωνίες με τους παραγωγούς και γενικότερα στη νέα γενιά.

«Κάνουμε πράγματα που λίγες εταιρείες κάνουν στην Ελλάδα, στην υπόλοιπη Ευρώπη και παγκοσμίως. Δίνουμε όραμα στα νέα παιδιά και ζητούμε από τους παραγωγούς να επενδύσουν πάνω στην τεχνολογία», υπογράμμισε ο κ. Ποθουλάκης. Το 97% των προϊόντων της βιομηχανίας Μπάρμπα Στάθης είναι ελληνικά, ενώ στην εύφορη ελληνική γη καλλιεργεί πάνω από 30.000 στρέμματα, εφαρμόζοντας τεκμηριωμένες διαδικασίες και τεχνολογικά προηγμένα μοντέλα, προκειμένου να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, επενδύοντας, ταυτόχρονα, σε προηγμένους εξοπλισμούς.

«Εδώ και χρόνια έχουμε διπλασιάσει τις συλλεκτικές μηχανές μας για να μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, ευέλικτοι και να ανταποκρινόμαστε σε συνθήκες και προκλήσεις ενός ευμετάβλητου και δύσκολου περιβάλλοντος, όπως είναι η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του κόστους ενέργειας, ο πληθωρισμός και το πιο δύσκολα διαχειρίσιμο, η κλιματική αλλαγή», κατέληξε ο CEO της Μπάρμπα Στάθης.

Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο διευθυντής του γεωπονικού τμήματος της εταιρείας, Γιάννης Νάκας, ο οποίος εξέφρασε την ευχαρίστησή του για το γεγονός ότι οι παραγωγοί-συνεργάτες είδαν από κοντά και σε κάθε βήμα πώς αξιοποιείται το προϊόν τους. Απευθυνόμενος στους παραγωγούς, ο διευθυντής Γεωργικών Εφαρμογών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Ευάγγελος Βέργος, σημείωσε ότι είναι τιμή για τη σχολή η συνεργασία σε επίπεδο παραγωγού με την Μπάρμπα Στάθης.

«Σήμερα κατάλαβα και ως καταναλωτής γιατί η εταιρεία είναι το νούμερο ένα στην Ελλάδα στο θέμα του τροφίμου. Είναι το μεγαλύτερο ‘‘κόσμημα’’, αυτήν τη στιγμή, πανελλαδικά και η παρουσία της είναι μεγάλης εθνικής σημασίας», είπε χαρακτηριστικά ο Δρ. Βέργος. Σημείωσε, επίσης, ότι η εταιρεία έχει σημαντικά χαρακτηριστικά, όπως ότι επενδύει στο μέλλον και στους παραγωγούς μέσα από την εκπαίδευση και έχει συναίσθηση της ευθύνης της απέναντι στον καταναλωτή.

Απευθυνόμενος, δε, στους παραγωγούς σημείωσε ότι η γεωργία σε λίγα χρόνια θα πάψει να λέγεται έτσι και οι παραγωγοί θα αποκαλούνται υπεύθυνοι της διατροφής.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΖΑΚΗΣ
Οι συμβάσεις δίνουν σιγουριά και βοηθούν στον προγραμματισμό

Από την πλευρά τους, οι ίδιοι οι παραγωγοί, μιλώντας στην «ΥΧ», εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τη συμβολαιακή γεωργία που έχουν με την εταιρεία. Οι περισσότεροι παραγωγοί ήταν δεύτερης και τρίτης γενιάς συνεργάτες, όπως ο απόφοιτος της ΑΓΣ Πάγκαλος Καζάκης, που καλλιεργεί γύρω στα 800 στρέμματα συμβολαιακά βιομηχανική πατάτα, φασολάκια, σπανάκι και κάποια σιτηρά στην Απολλωνία Θεσσαλονίκης.

«Ό,τι παράγω το διαθέτω μέσω συμβολαιακής. Είναι σημαντική η συνεργασία, γιατί γνωρίζεις εξαρχής πού θα διαθέσεις την παραγωγή σου, γνωρίζεις τις τιμές και το κόστος της καλλιέργειας και αν σε συμφέρει να πουλήσεις.

Πιστεύω ότι εάν υπάρχουν στην αγορά συμβολαιακές καλλιέργειες διαμορφώνεται μια πιο ελεγχόμενη κατάσταση με τα προϊόντα. Με τα χρόνια η συνεργασία με την εταιρεία γίνεται καλύτερη, υπάρχει μεγάλη βοήθεια από τους γεωπόνους της, ελέγχονται τα φάρμακα και τα λιπάσματα και όλο αυτό είναι προς όφελος και του καταναλωτή», κατέληξε ο κ. Καζάκης.