Οι τεχνολογίες που θα διαμορφώσουν το ψηφιακό τοπίο του αγροτικού τομέα

Τεχνητή νοημοσύνη, βιοτεχνολογία, ρομπότ και ανανεώσιμες πηγές είναι κάποιες από τις τεχνολογίες, σύμφωνα με το Singularity University των ΗΠΑ, που κατέκλυσαν τις βιομηχανίες παγκοσμίως το 2019 και αναμένεται να εξελιχθούν και τα επόμενα χρόνια. Η πρώτη αναφορά είναι για την τεχνητή νοημοσύνη, που όπως υπογραμμίζεται είναι εκείνη που τράβηξε την περισσότερη προσοχή το 2019, καθώς έξυπνα συστήματα υπολογιστών μεταφέρουν την έρευνα στην πραγματική ζωή σε τομείς όπως η υγεία, η γεωργία, και οι μεταφορές που έχουν επωφεληθεί από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγονται από το πανεπιστήμιο στις καινοτομίες που θα συμβάλουν θετικά στην παγκόσμια βιομηχανία, ενώ τα ρομπότ κάθε είδους εισέρχονται ολοένα και περισσότερο στους επαγγελματικούς κλάδους. Τέλος, καινοτομίες που συνδέονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, είναι ανάμεσα σε αυτές που θα εξελιχθούν τα επόμενα χρόνια.

Όλες οι παραπάνω τεχνολογίες έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούνται και στον αγροτικό τομέα, καθώς, όπως κατέγραψε και το πανεπιστήμιο Stanford, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη βέλτιστη λήψη αποφάσεων για κάθε αγροτική εκμετάλλευση, ενώ η τεχνολογία τροφίμων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του αγροδιατροφικού τομέα μέσω τεχνικών της αύξησης της διατηρησιμότητας των προϊόντων στο ράφι ή της βελτίωσης της σύνθεσής τους.