Τεχνολογική αναβάθμιση στον έλεγχο της δακοκτονίας φέρνει η σύμβαση με τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα

Eνα ακόμη βήμα για τον πλήρη έλεγχο της δακοκτονίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πελοπόννησο. Με σκοπό την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών της δακοκτονίας, καθώς και την εξοικείωση των εμπλεκόμενων φορέων στη χρήση τους, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα, προχώρησαν στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης.

Πρόκειται για ένα μικρό πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε σε όλες τις ΔΑΟΚ στους πέντε νομούς της περιφέρειας, με τους διευθυντές τους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους από την εφαρμογή του. Στόχος είναι το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα να εφαρμοστεί σε ευρύτερη κλίμακα από την επόμενη χρονιά, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα.

Εφαρμογή

Όπως μας ενημέρωσε ο Αντώνης Παρασκευόπουλος από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, «οι εργασίες αυτές με τα GPS που θα ενσωματωθούν στα ψεκαστικά τρακτέρ, μπορούν να συμβάλουν στον έλεγχο και στην καταγραφή των ψεκασμών. Στόχος είναι αυτό το πρόγραμμα να γενικευθεί υπό τον συντονισμό του θεματικού αντιπεριφερειάρχη, κ. Αναστασόπουλου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα καταγραφικά θα αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα θέσης των ψεκαστικών συνεργείων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα δακοκτονίας. Σε ορισμένες από τις παραπάνω συσκευές θα συνδεθεί παράλληλα και ροόμετρο, ώστε, μαζί με τα δεδομένα θέσης, να υπάρχουν και δεδομένα που αφορούν τη ροή του ψεκαστικού διαλύματος και της συνολικής κατανάλωσής του κατά τη διάρκεια του ψεκασμού».

Από τη ΔΑΟΚ Λακωνίας, ο Γιάννης Ράλλης υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα έγινε οριακά, αφού άρχισε να εφαρμόζεται στο τέλος του ψεκασμού. «Πιλοτικά το είδαμε να λειτουργεί σε μία κοινότητα που είχαμε επιλέξει και πήγε πολύ καλά. Πιστεύουμε ότι εάν ο εξοπλισμός ενισχυθεί, τότε θα πάμε ακόμα πιο καλά. Υπάρχουν σημεία που χρειάζονται αλλαγές, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα. Στη Λακωνία έχουμε 20 GPS και περιμένουμε ακόμα περισσότερα για να το εφαρμόσουμε παντού», αναφέρει.

Τέλος, από τη ΔΑΟΚ Αργολίδας, η Ντίνα Σπανού τόνισε πως «υπάρχει αναβάθμιση στον τρόπο παρακολούθησης της κάλυψης μίας περιοχής στη δακοκτονία. Μπορούμε να δούμε πλέον τα αποτελέσματα ανά περιοχή. Παράλληλα με το ροόμετρο, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να δούμε πόσο ψεκαστικό διάλυμα πέφτει σε κάθε ελιά».