Θα έχει και «θύματα» η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης

Η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης, την προηγούμενη Παρασκευή, βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος.

Σπάνια μια πληρωμή των αγροτών απασχολεί σε τέτοιον βαθμό τις πολιτικές δυνάμεις και τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, πέρα βέβαια από τους ίδιους τους δικαιούχους και την τοπική κοινή γνώμη.

Το θέμα, πλέον, φαίνεται να έχει πάρει τη μορφή προσωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκη, που καλεί τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να παραιτηθεί, και του προέδρου του Οργανισμού, Β. Σημανδράκου, που αρνείται.

Η πληρωμή της προκαταβολής είχε προβλήματα. Για παράδειγμα, παρατηρήθηκε συχνά το φαινόμενο της μεγάλης μείωσης της αξίας των δικαιωμάτων χωρίς πειστικές εξηγήσεις. Προβλήματα, επίσης, εμφανίστηκαν σε δικαιούχους που μεταβίβασαν μερικώς τα δικαιώματά τους. Ακόμη, κάποιοι βγήκαν εκτός πληρωμής όχι μόνο γιατί ενεργοποίησαν δικαιώματα σε βοσκότοπους χωρίς ζώα, αλλά για το σύνολο της εκμετάλλευσης και των άλλων καλλιεργειών που διέθεταν.

Πολλά, όμως, από τα προβλήματα που παρουσίασε η συγκεκριμένη προκαταβολή είναι αποτέλεσμα όσων έγιναν κατά το παρελθόν και από πολλούς:

✱ Από πολιτικούς υπευθύνους του ΥΠΑΑΤ, που δεν κατανόησαν το μέγεθος του εγχειρήματος της νέας ΚΑΠ, υστέρησαν να εφαρμόσουν έγκαιρα όσα έπρεπε, να σχεδιάσουν ορθά το Στρατηγικό Σχέδιο ή να ενημερώσουν τους άμεσα ενδιαφερόμενους για τις αλλαγές που έρχονται.

✱ Από τοπικούς παράγοντες, ακόμη και περιφερειάρχες, που, για παράδειγμα, δεν τήρησαν τις ελάχιστες υποχρεώσεις υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης της περιοχής τους και τώρα σφυρίζουν αδιάφορα.

✱ Από όλους όσοι πίεζαν για τη μεταφορά αυξημένων πόρων υπέρ των Συνδεδεμένων, της Αναδιανεμητικής, των Νέων κ.λπ., κάτι βέβαια που σημαίνει αντίστοιχες μειώσεις της Βασικής.

✱ Από όσους ανέθεσαν ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο υψηλής τεχνογνωσίας, όπως το ΟΣΔΕ, στους πιο απίθανους.

✱ Ακόμη και από δικαιούχους, οι οποίοι πίστεψαν ότι θα γίνουν πληρωμές είτε χωρίς ελέγχους, είτε όταν η κείμενη νομοθεσία προβλέπει το αντίθετο.

Όλα δείχνουν ότι η υπόθεση της πληρωμής θα έχει, τελικά, ηττημένους και «πολιτικά θύματα». Δεν γνωρίζουμε αν θα οδηγηθούμε σε βεντέτες ή σασμούς. Ελπίζουμε, τουλάχιστον, ότι θα βγουν τα σωστά συμπεράσματα και θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις.